2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felfedték kilétüket az FBI-hoz 1971-ben betörő aktivisták 

2014. január 8. 15:42 MTI

Nyilvánosság elé álltak azok a háborúellenes aktivisták, akik 1971-ben betörtek egy FBI-irodába, és ott talált dokumentumokat szivárogtattak ki a sajtónak.

Az elkövetőket, akik most feltárták a máig megoldatlan eset hátterét, már nem lehet vád alá helyezni, az ügy ugyanis 1976-ban elévült. "Azt akartuk, hogy a figyelem a dokumentumokra terelődjön, és ne ránk" - indokolta a betörésben részt vevő Keith Forsyth, akkor húszéves taxisofőr, hogy miért vártak eddig kilétük felfedésével.

Az FBI-iroda feltörésére a vietnami háborút övező tiltakozások közepette került sor. Az aktivisták elmondása szerint csak olyan dokumentumokat küldtek el a sajtónak, amelyekről úgy vélték, indokolatlanul megfigyelt civilekről tartalmaztak adatokat. "Az FBI titkos háborút folytatott a másképp gondolkodók ellen, különösen ha háborúellenes aktivisták vagy afroamerikaiak voltak" - hangsúlyozta egyikük. Mint mondták, olyan aktákat nem szivárogtattak ki, amelyek a nemzetbiztonságot veszélyeztették volna.

A történetet egy könyv és egy film is feldolgozza. Betty Medsger újságíró The Burglary: The Discovery of J. Edgar Hoover's Secret FBI (A betörés: J. Edgar Hoover titkos FBI-jának felfedezése) című kötetét az aktivisták keddi sajtótájékoztatóján mutatták be, Johanna Hamilton 1971 című dokumentumfilmje pedig hamarosan, még idén elkészül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár