2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dagad a botrány az egyiptomi Indiana Jones körül

2013. október 31. 08:40

Könnyen alááshatja az idén alapításának 125. évfordulóját ünneplő National Geographic hírnevét az az Egyesült Államokban folyó nyomozás, amelyben a világ egyik legelismertebb oktatási és tudományos intézetének a volt egyiptomi főrégész, Záhi Havvászhoz fűződő kapcsolatát vizsgálják. Az ügybe a NG bukhat nagyobbat.

Nem várt esemény árnyékolja be a világ egyik legnagyobb non-profit tudománnyal és oktatással foglalkozó alapítványa, a National Geographic Magazine néven folyóiratot is kiadó National Geographic Society fennállásának jubileumi, 125. évfordulóját. A kérdés az, hogy a washingtoni székhelyű szervezet megsértette-e a külföldi kormányok alkalmazásában álló tisztviselők fizetési szerződéseire vonatkozó amerikai törvényeket 2001-től kezdődően. Ekkorra nyúlik vissza ugyanis az alapítvány és Egyiptom egykori régiségügyi minisztere, Záhi Havvász kapcsolata.

Egy évtizeden át, egészen 2011-es bukásáig Havvász "exkluzív" hozzáférést biztosított a National Geographicnak az egyiptomi emlékekhez, többek között Tutanhamon kincseihez. Csakhogy nem ingyen: a Vocativ hírportál értesülései szerint Havvász „tiszteletdíja” 80 és 200 ezer dollár között mozgott évente, ami az amerikai törvények szerint kimeríti a megvesztegetés fogalmát.

Az amerikai igazságügyi minisztérium sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta a nyomozás megindulásáról szóló sajtóértesüléseket. A National Geographic Society szóvivője útján közölte, hogy a törvényeket betartva járt el, míg Havvász annyit mondott a Vocativnak: „Senki nem tud megvesztegetni. Én vagyok a leghíresebb egyiptológus”.

A brit The Independent brit lap szerint a nyomozás miatt elsősorban nem Havvász feje főhet, az úgynevezett külföldi korrupt gyakorlatokat tiltó 1977-es törvény (Foreign Corrupt Practices Act, FCPA) a National Geographicnak okozhat kellemetlen perceket. Persze Havvászt sem kell félteni, a volt egyiptomi főrégész hivatali ideje alatt többször keveredett korrupciós vádakba, de támadták a Hoszni Mubarak volt egyiptomi diktátorhoz fűződő szoros kapcsolata miatt is és mert közreműködött az egyiptomi földművelés bölcsőjének tartott régió területét veszélyeztető építkezések engedélyezésében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár