2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mindenki megirigyelhette a középkori szudáni kolostort

2013. szeptember 3. 11:06

Egyedülálló, a bizánci kolostorok stílusában épült templomromokat, domborműves sírkőmaradványokat és edényeket találtak lengyel régészek az észak-szudáni al-Ghazalinál. Egyúttal azt is megerősítették, hogy a kolostor zarándokhely volt a középkorban.

Szinte fehér foltnak számít Afrika régészeti térképén Szudán, amely a fekete kontinens harmadik legnagyobb országaként, 1 886 068 négyzetkilométeres területével kimeríthetetlen kincsesbányának számít. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Afrika északkeleti részén elhelyezkedő ország területén jelenleg is számos nemzetközi kutatócsapat dolgozik. Köztük van az a lengyel archeológusokból álló csapat, amely geofizikai módszerekkel és légi felvételekkel próbálja feltérképezni az egykori kolostor, a falu és a hozzákapcsolódó temető területét az észak-szudáni al-Ghazalinál.

A feltárások során egyedülálló, a bizánci kolostorok stílusában épült templomromokat, domborműves sírkőmaradványokat és edényeket – rajta feliratokkal – találtak a szakemberek, akik egyúttal megcáfolták azt a hipotézist, hogy a kolostor a kerámiagyártás központja lett volna. Bár a vasat a kolostor mellett olvasztották, a gyártás nem feltétlenül hozható összefüggésbe a szerzetesek jelenlétével – magyarázta Artur Obłuski ásatásvezető.

A szakember szerint a kolostoregyüttes mérete a korabeli bizánci császári épületekével vetekedett. Példaként említette a híres, a Sínai-félszigeten álló, az UNESCO világörökségi listáján szereplő Szent Katalin monostort, amely a világ legrégebbi, mai napig működő keresztény monostora. A térség monasztikus életét megalapozó kolostor építését I. Justinianus rendelte el, történészek szerint ez volt ama számos, a bizánci császár idején felhúzott pompás épület egyike, amely – az állandó hadakozás mellett – miatt a kincstár rendkívüli módon kimerült.

Al-Ghazali

A felfedezés rávilágít a núbiai királyság, Makuria (340-1312) gazdagságára. A szinte elfeledett középkori afrikai királyság területén se szeri, se száma a núbiai királyok által épített impozáns épületeknek. Makuria uralkodói a Nílus-völgyben, Asszuántól a mai Szudán fővárosáig, a Nílus-parti Kartúmig erődített központokat hoztak létre, köztük a „koronaékszerrel”, a királyság központjával, Dongolával. Ezek egyike a ghazali-i kolostoregyüttes, amelynek központi épülete a tökéletesre csiszolt homokkőből épült északi templom volt, s amely stílusát tekintve leginkább a bizánci építészet formavilágát idézi.

Idén egy újabb templomot tártak fel a déli oldalon, amelynek kutatása jóval nehezebbnek ígérkezik, mivel a feliratok rossz állapotban őrződtek meg a rajzoknál; a szakemberek néha órákon át tanulmányoznak egy-egy betűt, anélkül hogy bármilyen eredményre jutnának. Az egyik legérdekesebb felirat az ógörög nyelven íródott Agnus dei (Isten báránya) invokáció, amely azt sugallja, hogy a nyelvet sokkal tovább használták a középkori Núbia területén, mint Bizáncban. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár