2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Voralbergben keresik a nácik aranyát

2013. augusztus 26. 18:26

Ausztria legnyugatibb tartományában, Voralbergben áshatták el a nácik legendás aranyukat - legalábbis Norman Scott szerint. Az amerikai férfi kincsvadász társaságával augusztus végén kutathatja fel a kincset az ausztria Luenersee-tónál, amihez a terület tulajdonosa, az osztrák Illwerke/FMV erőmű már meg is adta a szükséges engedélyt.

Az állítólagos "náci" kincs létezése évtizedek óta ismert: a második világháború utolsó napjaiban a németek vélhetően számos, a dachaui koncentrációs táborból lopott ékszert, bélyegkülönlegességet és aranyrudat ástak el négy fémdobozban.

A tábor foglyaitól elvett értékeket München és az Arlberg-hágó közelében rejtették el, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy később felkutatják őket. Ezt egyébként az SS-tag Wilhelm Gross tárta fel röviddel kivégzése előtt, s egy amerikai kihallgató tisztnek is beszélt róla.

1956-ban minden, a kincs megtalálásával kapcsolatos remény szertefoszlani látszott, amikor a tavon duzzasztógát épült, s elárasztották a partokat. A kutatás megkezdését a vízszint jelenleg nem akadályozza, azonban az osztrák szövetségi műemkékvédelem (Bundesdenkmalamt) még keresztbe tehet az amerikai csapatnak, s kérdés az is, hogy az esetlegesen feltárt kincsek kinek a tulajdonát képezik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár