2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Japán a náci Németország példájából merítene

2013. augusztus 1. 10:42 MTI

A náci Németország példájából meríthetne ihletet Japán az alkotmány reformjánál, jelentette ki Aszo Taró miniszterelnök-helyettes, kiváltva ezzel a náci háborús bűnösöket üldöző Simon Wiesenthal Központ heves bírálatát.

"A Weimari Köztársaság alkotmányát szép csendesen a náci Németország alkotmányával váltották fel: miért ne merítenénk mi is ihletet ebből a taktikából?" jelentette ki Aszo Taró egy konzervatív kutatóközpont által hétfőn szervezett vitán.

A Simon Wiesenthal Központ azonnal közölte, hogy "a vezetők a kormányzás terén csak olyan leckéket vonhatnak le a náci Harmadik Birodalomból, hogy mik azok, amelyeket nem szabad elkövetni". Szuga Josihide japán kormányszóvivő szerdán nem volt hajlandó a Simon Wiesenthal Központ reagálása kapcsán nyilatkozni, mondván, hogy "erre Aszo miniszterelnök-helyettes az illetékes".

A nemrégiben újabb választási győzelmet aratott jobboldali Liberális Demokrata Párt (PLD), Abe Sindzó kormányfő pártja közölte: módosítani kívánja a második világháború után az Egyesült Államok által Japánra kényszerített pacifista alkotmányt. A bejelentés aggodalmat váltott ki a szomszédos Kínában és Dél-Koreában, amelyekkel amúgy is feszült Japán viszonya.

A pénzügyminiszteri tárcát is betöltő Aszo Taró a bakijairól ismert. Az év elején bocsánatot kellett kérnie, miután felszólította az életük vége felé járókat, haljanak meg "gyorsan", hogy csökkenjenek az egészségügyi kiadások.

UPDATE

A legfrisseb hír szerint visszavonta csütörtökön Aszo Taro japán miniszterelnök-helyettes a nyilatkozatát. Aszo szerint félreértették, mert csak arra akart utalni, hogy semmi haszna az új alkotmányról szóló harsány vitának. "Nem szerencsés és nagyon sajnálatos, hogy félremagyarázták a náci rezsimmel kapcsolatos megjegyzésemet" - monda Aszo, s hozzátette, hogy szeretné visszavonni nyilatkozatát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár