2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nácik elől ásták el az ötszázéves zsidó sírköveket

2013. július 11. 11:37 MTI

Ötszázévesek is lehetnek azok a sírkövek, amelyeket a földben eltemetve egy bécsi zsidó temetőben találtak - közölte a bécsi izraelita hitközség. A legújabb ásatásokon mintegy húsz síremlék került elő - írták a közleményben.

A sírköveket 1943-ban a náci pusztítástól tartva rejtették el a föld alá több rétegben, egymástól földréteggel elválasztva. Az ásatásokat végző szakértők szerint még több sírkövet rejthet a föld. Oscar Deutsch, a hitközség elnöke szerint ezekkel együtt, a teljes helyreállítást követően, a híres prágai zsidó temetőhöz hasonló jelentőségű kulturális emlékről lehet majd beszélni.

Az osztrák főváros Rossau negyedében található sírkert Bécs legrégebbi zsidó temetője, a 16. században alapították. Eredetileg mintegy nyolc-kilencszáz síremlék állt a kétezer négyzetméteres temetőben. 1943-ban egy részüket a bécsi központi temetőben, más részüket magában a rossaui temetőben rejtették el.

A sírköveknek eddig csaknem a fele került elő, jelenleg 237 található belőlük az eredeti helyén. Ezeknek nagy részét az 1980-as években fedezték fel a központi temetőben. Több mint száz, töredékekben fennmaradt síremlék maradványai a temető falába beillesztve látható. Egy 2004-ben kezdődött újabb helyreállítási folyamat során eddig 75 sírkövet restauráltak és ezek közül ötvenet állítottak fel az eredeti helyén. A pontos helymeghatározást az 1910-es évekből való jegyzék tette lehetővé.

A rossaui temető a legkevésbé ismert bécsi sírkert. Egy nyugdíjasotthon belső udvarán van, az utcáról szinte láthatatlan. Oscar Deutsch reményei szerint a teljes helyreállítást követően jobban megközelíthetővé tudják majd tenni a temetőt a turisták számára. A felújítás legkorábban 2018-ban fejeződhet be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár