2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Napóleon ellentmondásos imázsa

2013. március 28. 11:20 MTI

Napóleon és Európa címmel nyílt szerdán Párizsban nagyszabású kiállítás, amely azt mutatja be, hogy a hazájában uralkodásának fénykorában imádott császárt mennyire gyűlölték és kifigurázták külföldön.

A július 14-ig a párizsi hadtörténeti múzeumban (Musée de l'Armée) látható tárlat a legjelentősebb kiállítás Napóleonról 1969, a francia császár születésének bicentenáriuma óta. A külföldi és francia alkotók tucatnyi képén, rajzán, metszetén keresztül jól látható, hogy a korabeli Európa életét néhány év alatt mennyire felkavarta a korzikai születésű hadvezér.

Az első ábrázolásokon Bonaparte az új Európa hőseként jelenik meg. Jacques-Louis David neoklasszicista festőnek az 1800-as évek elején készült portréján a francia hadvezér fehér lovon kel át az Alpokon, miközben a valóságban egy szamár hátán ment végig a völgyekben. Miközben Franciaországban tilos volt a császárt karikatúrán ábrázolni, Angliában egymást követték a Napóleont kigúnyoló rajzok. Ábrázolták "korzikai krokodilként", valamint az alacsony növése és hatalmas háromszögletű csákója miatt is viccelődtek rajta.

Közben Napóleon tudatosan alakította ki imázsát: a római császárokra, illetve Nagy Károlyra emlékeztetve babérkoszorúval a fején festette meg magát, így hirdetve a francia felsőbbrendűséget Európában, az angolok egy dobon terpeszkedve, hanyagnak és szinte törpének ábrázolták. De Németországban és Olaszországban is számos karikatúra készült róla.

Szokásához híven a hadtörténeti múzeum a nagyközönség számára állította össze a kiállítást, amelyen a korabeli Európában a Napóleonról kialakult sokszínű képet mutatják be a vicces és népszerű, illetve klasszikus és hivatalos műveken és dokumentumokon keresztül. A tárlat egyik különlegessége Nelson admirálisnak az az Angliából kölcsönkapott egyenruhája, amelyben életét vesztette a trafalgari ütközetben, valamint Goya egyik vázlata az 1808-as madridi felkelésről a császári erők ellen. A kiállítás ugyanis Napóleon dicsőséges korszaka után bemutatja a spanyolországi mészárlásokat és az oroszországi visszavonulást is.

A francia császár sírjától alig néhány lépésre megnyílt kiállítás meglepő pártatlansággal mutatja be a korabeli imázsháborút és véleménykülönbségeket Napóleon személyéről. A külföldön gyűlölt hadvezér Franciaországban elsősorban a prefektúrák korszerű közigazgatási rendszere, az igazságszolgáltatási és pénzügyi reform, a nemzeti bank, és a máig hatályban lévő polgári törvénykönyv megalkotásával írta be magát a történelembe, amelyet fokozatosan vezettek be a meghódított területeken, és amely a mai napig hatással van számos ország jogalkotására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár