2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem üstökös okozta a Clovis-kultúra kipusztulását

2013. február 1. 12:22 MTI

Nem üstökös becsapódása okozta az Észak-Amerikát több mint tízezer évvel ezelőtt benépesítő Clovis-kultúra kipusztulását - állapították meg brit és amerikai kutatók, cáfolva az "égi jelenségre" vonatkozó feltételezéseket.

Tizenöt egyetem és kutatóintézet tudósai fogtak össze, hogy utánajárjanak, mi történhetett valójában a Clovis-kultúrával. A Geophysical Monograhp Series című folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint egyetlen olyan bizonyítékot sem találtak, amely alátámasztaná azokat az eddig hangoztatott elméleteket, amelyek alapján a kultúrával üstökös becsapódása végzett. A teóriában hívők úgy vélik, hogy a robbanás olyan hatalmas erejű volt, hogy hirtelen és gyökeres változást idézett elő a földi éghajlatban.

A kultúra körülbelül tizenháromezer évvel ezelőtt jelent meg és terjedt el Észak-Amerika jégmentes területein. A Clovis-emberek a füves síkságon élő mamutokra, bölényekre, masztodonokra, lovakra, tevefélékre és óriás lajhárokra vadásztak a kultúra "védjegyének" tartott, pattintással készült, hornyolt hegyű hajítódárdákkal. A kultúrához tartozó első leleteket az észak-coloradói North Platte folyó mentén 1932-ben találták, amikor felfedezték a mamutcsontok közé ékelődött, vadászatról tanúskodó dárdahegyeket. A kultúra névadó lelőhelyét az új-mexikói Clovis városa mellett tárták fel. A Clovis-kultúra népe i.e. 9000 körül adta át helyét a Folsom-kultúrának.

A mostani tanulmányban részt vevő tudósok azzal érvelnek, hogy a szóban forgó területen egyetlen nagyméretű, a vizsgált időszakban keletkezett krátert sem találtak, amely üstökös becsapódására utalna. A kőzet- és talajminták sem igazolják az esetleges robbanást. Ráadásul felfedezték azt is, hogy a hipotézis alátámasztására korábban felsorakoztatott "bizonyítékok" közé korszerű anyagok keveredtek, arról nem is beszélve, hogy nem létezik fizikai modell az égitest földi behatolásának a megerősítésére.

Az elmélet "zombiállapotba" jutott - idézte a tanulmányt kivonatosan ismertető ScienceDaily című szakportál Andrew Scott professzort, aki a kutatásokat összehangoló Royal Holloway University of London intézetében dolgozik. A tudós hangsúlyozta, hogy a Clovis-kultúra eltűnésének körülményeit továbbra is homály fedi, és további kutatások szükségesek a valódi okok feltárására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár