2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világháborús bombák fenyegetik az új angliai repteret

2013. január 28. 14:23

Léket kaphat Boris Johnson londoni polgármester nagyszabású terve: a The Telegraph értesülései szerint a Temze torkolata mellé tervezett repülőtér számára kiszemelt terület olyan hellyel esik egybe, ahol egy második világháborúban elsüllyedt, több száz tonna fel nem robbant bombával megrakodott hajó is pihen.

Az SS Richard Montgomery egy a Liberty osztályba sorolt, a második világháború idején épült teherhajó volt. Roncsa Kent partjához közel, Sheerness on Sea mellett fekszik a tengerfenéken, 1400 tonna robbanóanyaggal a fedélzetén, amely egy kisebb atombomba pusztító erejével vetekszik és bármikor felrobbanhat.

Boris Johnson londoni polgármester egy új repülőtér megépítéséért lobbizik, azonban eddig semmilyen terv nem született a roncs és halálos rakományának biztosítására. "Amennyiben valóban megépítik a repülőteret, számolniuk kell a Montgomery-vel" - mondta el a The Telegraph brit napilap megkeresésére Colin Harvey helytörténész, aki szerint, ha lehetséges, el kellene szállítani a roncsot a helyszínről. Ha - figyelmeztet Harvey - azonban a hajó tovább törik, akkor félő, hogy a felső fedélzeten található 2700 fürtös bomba rázuhan az alatt levő ötszáz darab 500 kilogrammos bombára.

A Sir Norman Foster által tervezett repülőtér - amelyet máris Boris Island-nek gúnyolnak a britek - négy új kifutópályával készülne el. A projekt ellenzői arra figyelmeztetnek, hogy a beruházás építési költségei rendkívül magasak (50 milliárd font), és általa veszélybe kerülne a madarak természetes környezete is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár