2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a 70 éve eltűnt brit bombázó legénységét

2012. szeptember 25. 17:04

69 évet kellett várni arra, hogy megtalálják a második világháború idején lezuhant Lancaster bombázó roncsát, benne az öt tiszt földi maradványaival. A pilseni bevetés után visszatérő repülőgépet egy élő szemtanú segítségével sikerült azonosítani.

A felfedezés amatőr német történészek kitartó munkájának köszönhető, akiket lelkes, a helyszínen több órán keresztül ásó önkéntesek segítettek. A kutatócsapatot egy szemtanú vezette el a Frankfurt melletti lelőhelyre.

A szakemberek először a Rolls Royce motort majd a Lancaster futóművét találták meg; ezt követően az egykori pilótafülke körül több száz darabból álló emberi maradványokra bukkantak. A helyiek először nem értették, hogy a német kutatók miért nyomoznak azon pilóták után, akik városukat egykoron bombázták.

Uwe Benkel elmondta: kötelességüknek érezték, hogy felkutassák az eltűnt személyeket, s némi vigaszt nyújtsanak az áldozatok hozzátartozóinak, akik eddig nem tudták, hogy pontosan mikor vagy hol hunytak el szeretteik. Néhány családtag háláját fejezte ki az amatőr történészeknek, hogy megtalálták a tiszteket, akiket így végre végső nyugalomra tudnak helyezni.

A Lancaster héttagú személyzete – a pilóta Alex Bone mellett Norman Foster, Cyril Yelland, Raymond White, Raymond Rooney, Ronald Cope és Bruce Watt – 1943 áprilisában tűnt el. A Lancaster ED427 egyike volt azon 327 bombázónak, amely a pilseni fegyvergyárakat támadta, de a lincolnshire-i RAF bázis felé tartó visszatérés közben a német légelhárítás tűz alá vette.

Az egyik szemtanú, Peter Menges látta, ahogy a gép a Frankfurt melletti Laumersheim mellett felrobbant. A most megtalált roncs mellett összesen 36 olyan gép volt, amely nem ért vissza aznap este Nagy-Britanniába. A robbanás következtében hatalmas kráter keletkezett. A helyszínen kutató német hadsereg akkor két áldozatot azonosított, akiket újratemetett.

A háború után a brit Légiügyi Minisztérium nagy elánnal kezdte meg az öt szerencsétlenül járt tiszt felkutatását – mindhiába. Ekkor úgy gondolták, hogy a gép a tengerbe csapódott, így az öt áldozat felkerült a surrey-i Runnymede Memorial listájára, amely azon 20 ezer katona nevét tartalmazza, akiknek nyughelye eddig nem ismert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár