2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Itt lett volna Hitler angliai főhadiszállása

2012. december 12. 09:30

Bemutatták azokat a dokumentumokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy az angliai csata idején Hitler már azt tervezte, hol tudná kialakítani főhadiszállását a szigetországban. A Führer egy csendes kereskedővárost (Bridgnorth) nézett ki magának Shropshire megyében.

A történészek szerint Hitlernek azért eshetett a választása Shropshire-re, mivel az ország közepén helyezkedik el, vasúttal pedig gyakorlatilag bárhonnan megközelíthető.

Hitler főhadiszállása a Norton melletti, neogót stílusban, Thomas Whitmore megbízásából 1811-ben épült Apley Hall lett volna. Shropshire elsősorban azért volt vonzó a Führer számára, mert földrajzilag az ország közepén található, ugyanakkor távol van az urbanizált nyugati területektől (West Midland), csendes, s a közelben egy légi bázis állt volna rendelkezésére.

A német légierő 1940 nyarától próbálta megtörni folyamatos bombatámadásokkal a RAF ellenállását és a brit lakosság morálját, tartós légi fölényt azonban nem tudott kivívni, így az Anglia elleni teljes körű offenzívára végül soha nem került sor. A Blitz során összesen 43 ezren vesztették életüket.

Bridgnorth

„Széles körben ismert, hogy Hitler 1940-re tervezte az inváziót, de ejtette a tervet, miután a Luftwaffe-t Kent felett térdre kényszerítette a brit Királyi Légierő” – magyarázta a dokumentumokat vizsgáló Richard Westwood-Brookes. „Az a tény, hogy néhány közülük 1941-re keltezhető, világosan mutatja, hogy Hitler soha nem mondott le tervéről” – tette hozzá.

Apley Hall

Az 1940-es évekből származó, egy belgiumi bunkerben megtalált iratok között fellelhető térképek Nagy-Britannia stratégiai pontjait – így erőműveket, hidakat, vasútállomásokat – veszik sorra, de olyan könyveket is találtak köztük, amelyek Shropshire-t és a megye legszebb épületeit mutatják be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár