2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kétnyelvű, magyar-szlovén történelemkönyvet adtak ki

2012. október 4. 10:39 MTI

Az "ismerjük meg egymást" gondolat jegyében született Horváth Bernadetta Magyar-szlovén történelmi korszakok rövid bemutatása című könyve, amely magyarul és szlovénül is összefoglalja a két szomszédos nép történelmi korszakairól szóló alapvető tudnivalókat.

A könyv előszavában Göncz László történész így fogalmaz: "hiteles információk és ismeretek birtokában nagyobb eséllyel kerülhetők ki a múltban elkövetett hibák, valamint kaphatnak létjogosultságot a pozitív tapasztalatok. A kiadványt a szerző elsősorban iskoláskorú és egyetemista fiataloknak szánja. A kötet időrendben mutatja be a két nép életét meghatározó történelmi korokat, eseményeket, uralkodóházakat, főúri rendeket - olvasható a Népújság internetes kiadásában.

A szlovén nép történelméről írt fejezetek aprólékosabb elemzéseket, magyarázó szövegeket tartalmaznak. Így például a magyar Trianonhoz hasonlító koroskói népszámlálási bonyodalmak hátterét megvilágítva a szerző az összeírás sikertelenségének okaira is választ ad - ismerteti a könyvet a szlovéniai magyarok hetilapja.

Bence Lajos, a cikk szerzője ugyanakkor hiányolja a magyar történelmet összefoglaló fejezetekből az események muravidéki vetületeit. A könyvben például nem esik szó a térség történelmében meghatározó szerepet játszó Bánffyakról: "hasonlóképpen a Korvin Matijaként emlegetett Mátyás királyunknak a Bánffyakhoz fűződő szoros viszonyáról sem, nem beszélve a mecenatúrájáról híres famíliának az ország vezetésében betöltött történelmi szerepéről" - írja Bence, hozzátéve, hogy a muravidéki reformációról, így Kulcsár György alsólendvai prédikátor posztilláiról sem esik szó. A színes fotókkal és illusztrációkkal díszített 100 oldalas könyv 400 példányban jelent meg a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség kiadásában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár