2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kétszer is megfesthette Leonardo a Mona Lisát

2012. szeptember 28. 10:00 MTI

Leonardo da Vinci kétszer is megfestette a Mona Lisát egy svájci alapítvány szerint: a világszerte ismert változatot megelőzően tíz évvel már készült egy példány a képből.

A Mona Lisa Foundation nevű svájci alapítvány csütörtökön Genfben be is mutatta az alkotást, amely megszólalásig hasonlít a párizsi Louvre-ban őrzött darabra. Állítása szerint a szervezet "történelmi és tudományos bizonyítékokkal" rendelkezik arra nézvést, hogy a most a nagyközönség elé tárt festmény valóban a Gioconda előde. Az alapítvány egy 320 oldalas könyvet is kiadott csütörtökön, ebben részletesen igazolja állítását.

A svájci alapítvány szerint az itáliai mester egy korábbi változatot készített a Mona Lisából és nem másolatról van szó. A régebbi példány jelenleg egy névtelenségbe burkolózó nemzetközi konzorciumé. Több szakértő ugyanakkor kételkedik abban, hogy da Vinci valóban kétszer is megfestette a Mona Lisát. Martin Kemp művészettörténész, az Oxfordi Egyetem kutatója szerint például apró részletek - a hajban, a ruházatban, a kéz struktúrájában - nem stimmelnek.

A Louvre eddig nem kívánt megszólalni a "korai Mona Lisa" ügyében. Az alapítvány egy dokumentumfilmet is összeállított, a nagyközönség ebben ismerheti meg azoknak a művészeti szakértőknek, fizikusoknak és elemzőknek a véleményét, akik 10 éven át dolgoztak a "korai Mona Lisa" alapos megismerésén. Az alapítvány azzal hárítja el a kételyeket, hogy az 1503-ra datált "korai", hivatalos nevén "Isleworth Mona Lisa" befejezetlen maradt, szemben az 1517-ből származó "hivatalos" példánnyal, amely ma Párizsban tekinthető meg.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomszakértője állítja: a korai alkotáson látható nő arca ugyanazokat a jellegzetességeket mutatja, mint a későbbi, csak épp az első képen még 12-13 évvel fiatalabb. Ez azt jelenti, hogy a művészettörténelem egyik legrejtélyesebb nője kétszer is modellt ült Leonardónak. A tudományos véleményeken túl az alapítvány által megszólaltatott szakértők idézték da Vinci kortársait is, akik állítólag már 1503-ban látták a mester műhelyében a Giocondát.

A bizonyítékok "megdönthetetlenek" - jelentette ki magabiztosan Markus Frey, a tavaly létrejött alapítvány ügyvédje.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár