Hitler elfeledett szövetségesei

Hollywood új sztárja: Da Vinci

2012. március 20. 16:20

Leonardo Da Vinci a közeljövőben két hollywoodi produkcióban is szerepet kap: természetfeletti erők ellen harcol és megmenti Európát attól, hogy az öreg kontinens visszazuhanjon a középkorba.


A szerep jól áll a reneszánsz polihisztornak, aki nem csak az anatómiai kutatásairól és háborús eszközök megtervezéséről ismert, de egyszerre volt zseniális elme és korának vágyott férfiúja. Mona Lisa festőjét, a vitruviusi ember megalkotóját reneszánsz kortársai jóképűnek és sármosnak tartották; az egyik feljegyzés mellére bomló, gyönyörű göndör hajáról ír, míg Giorgio Vasari szerint Da Vinci a patkót és a harangnyelvet is meghajlítja – ha ma élne, biztosan meghódítaná Hollywoodot.

Leonardo legnagyobb ereje azonban látásmódjában és képzelőerejében rejlett – állítja a reneszánsz mesterről könyvet (Da Vinci szelleme) író Toby Lester, utalva Leonardo jegyzetfüzeteire, amely tele van háromdimenziós rajzokkal, kezdve az emberi testektől egészen a mérnöki tervekig. „Hátborzongatóan furcsa képessége volt arra, hogy úgy lássa a dolgokat, ahogyan azt más nem tudja. Anatómiai rajzainak részleteit ma csak MRI- és CAT-vizsgálatokkal tudjuk feltárni” – tette hozzá.

A papírokon maradt tankok és repülő szerkezetek közül számosat a népszerű számítógépes játék, az Assassin's Creed „keltett életre”, de már Hollywood is lát bennük fantáziát. Nem Leonardo volt azonban az egyetlen, aki támadó és félautomata fegyvereket álmodott a 15. század közepén, sőt volt olyan terve, amelynek alapötletét más gondolkodótól vette, de akadtak olyanok is, amelyek a gyakorlatban csődöt mondtak.

Lester szerint ez mit sem von le Da Vinci érdemeiből: szerinte a tudós jóval kora előtt járt a technológiai újítások terén. „Az a különös, hogy Leonardo forradalmi tetteket vitt véghez az orvoslásban és a tudományban, de ha nem élt volna, akkor is megszületnek ezek a találmányok” – fejtette ki a kutató.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!