2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori ciszternát tártak fel Jeruzsálemben

2012. szeptember 10. 15:32 MTI

Ókori ciszternát tártak fel Jeruzsálemben az Izraeli Örökségvédelmi Hatóság szakemberei, akik szerint a víztárolót a Templom-hegyre érkező zarándokok használhatták - olvasható a Discovery News hírei között.

A régészek szerint a 250 köbméter víz befogadására alkalmas ciszterna az első templom korából származik, amelyet az Ószövetség szerint Salamon király építtetett az i.e. X. században. I.e. 586-ban pusztították el az első templomot, amikor a zsidókat babiloni fogságba hurcolták.

Az ókori létesítményre az archeológusok a második templom korából származó nagykapacitású szennyvízcsatorna feltárása során bukkantak. A szakemberek meggyőződése szerint a létesítmény egyaránt szolgálta Jeruzsálem lakosait, ahogy szerepet játszott a vallásgyakorlásban is, innen biztosították a Templomhegyre érkező zarándokok vízszükségleteit.

Eli Sukron, az Izraeli Örökségvédelmi Hatóság régésze szerint a ciszterna rávilágít, hogy milyen fejlett volt az ókori Jeruzsálem vízellátási rendszere. "Immár teljesen egyértelmű, hogy az első templom korában a város vízellátását nem kizárólag a Gihon-forrás biztosította, hanem szerepet játszottak benne a víztárolók is" - hangsúlyozta Eli Sukron.

A második templomot i.e. 516-ban építették, i. sz. 70-ben rombolták le a rómaiak. A Kidron völgyében fakadó Gihon forrás vizét az ókorban kiépült alagút révén vezették városba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár