2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták az egyik maja herceg sírját

2012. augusztus 1. 11:36

A Mexikó és Guatemala közötti határ mellett található ősi maja városnál, Uxilnál folyó ásatás során fantasztikus felfedezésekről számolhattak be archeológusok. A régészek szerint ezen a helyen temették el az egyik maja herceget is.

A guatemalai határ mellett levő város, Uxil egykoron a maja birodalom egyik legfontosabb kereskedelmi központja volt az úgynevezett klasszikus maja korszak (200-900) idején. 1934-ben két régész, Karl Ruppert és John Denison fedezte fel és kezdte meg feltárását. Szakemberek szerint a települést a szomszédos Calakmul 630 körül vonta fennhatósága alá, a kilencedik század végére pedig a város szinte összes lakosát elvesztette.

A Bonni Egyetem és a mexikói Antropológiai és Történeti Nemzeti Intézet szakemberei négy éve dolgoznak a helyszínen. 2010-ben két hatalmas mesterséges tavat fedeztek fel, ami valószínűleg a száraz periódusok idején a vízszükségletet biztosította a maják számára. 2011-ben kezdődött meg az uxili királyi palota feltárása, amely során számos épületet és a calakmuli királyi családot ábrázoló domborművet találtak.

„A palotakomplexum 650 körül épült, amikor a szomszédos Calakmul-dinasztia kiterjesztette fennhatóságát a síkságra” – fejtette ki a projektet irányító Nikolai Grube az ásatásról kiadott közleményben. Amelyben az áll, hogy a kutatóknak sikerült feltárniuk egy királyi sírt a palota alatt 150 centiméterre. A fiatal korában elhunyt férfi fején kerámialemez volt, karjai a hasán pihentek, körülötte pedig számos ajándék került elő.

Grube tájékoztatása szerint az egyik pohár segített az azonosításban. Kiderült, hogy a sírban egy maja herceg alussza örök álmát, az azonban biztos, hogy egy olyan királyi sarjról beszélünk, aki nem egyenes ági örököse volt a trónnak. Ezt jelzi az is, hogy nem kerültek elő olyan tárgyak – például jáde ékszerek – amelyeket a maja uralkodók mellé temettek. A szakemberek szerint a herceg körülbelül 1300 évvel ezelőtt, tehát Uxul annektálása idején hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár