2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A királynőről nevezik el a Big Ben tornyát

2012. június 27. 13:48 MTI

A brit uralkodó tiszteletére Erzsébet-toronynak keresztelik át London egyik legismertebb nevezetességét, a Big Bennek helyet adó tornyot. Tobias Ellwood, a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi képviselője javasolta, hogy a gyémántjubileum, vagyis II. Erzsébet királynő trónra lépésének idei 60. évfordulója alkalmából a torony ezentúl viselje a 86 esztendős uralkodó nevét.

A londoni parlament 1858-ban épült, 97 méter magas világhírű óratornyát mindenki Big Benként emlegeti, jóllehet először csak a benne található óraharangot hívták így, de a becenév átragadt a toronyra is. Az épület hivatalos neve egyébként - kevésbé fantáziadús módon - egyszerűen Óratorony.

Ez azonban a brit parlament képviselőinek kezdeményezésére most megváltozik. Tobias Ellwood, a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi képviselője javasolta, hogy a gyémántjubileum, vagyis II. Erzsébet királynő trónra lépésének idei 60. évfordulója alkalmából a torony ezentúl viselje a 86 esztendős uralkodó nevét.

A képviselő kezdeményezését a törvényhozók több mint a fele aláírta, köztük David Cameron miniszterelnök és az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Ed Miliband is. Az alsóház házbizottsága elfogadta a képviselői indítványt, és kedden közölte, hogy "megfelelő időben" gondoskodik a torony hivatalos átnevezéséről.

Hasonló névváltoztatásra már volt példa a brit parlamentet esetében. Amikor a Temze partján emelkedő törvényhozási komplexumot 1860-ban újjáépítették, a nyugati toronynak, amely addig a King's Tower nevet viselte, a Viktória-torony nevet adták, Viktória királynő tiszteletére.

II. Erzsébet királynő előtt Viktória volt az egyetlen olyan uralkodó az angol-brit monarchia történetében, aki 60 évnél többet töltött a trónon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár