2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Valóban a Chauvet-barlang rajzai a legrégebbiek

2012. május 8. 17:09 MTI

Régóta vitatkoztak szakértők azon, vajon a híres franciaországi Chauvet-barlang állatábrázolásai tekinthetők-e az eddig fellelt legrégebbi barlangrajzoknak: francia kutatók tanulmánya szerint a kérdésre igen a válasz.

A dél-franciaországi Vallon-Pont-d'Arc közelében lévő Ardéche-hasadékban található a felfedezőjéről elnevezett Chauvet-barlang. Az 1994-ben feltárt üreg falain több száz állatrajz látható, melyek korát 30-32 ezer év közé tették eddig a kutatók geológiai minták és csontmaradványok szénizotópos kormeghatározása alapján, stílusa, kidolgozottsága miatt azonban ennél jóval későbbinek vélték egyes szakértők.

Francia kutatók szerint új méréseik igazolják, hogy a barlangban talált festmények "a valaha felfedezett legrégebbiek és a legjobban kidolgozottak". Vizsgálataik eredményét az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS legfrissebb számában tették közzé.

Megállapításaikat geomorfológiai elemzésekre és klór-36 izotópos kormeghatározásra alapozzák. Ezek alapján egy függőszikla 29 ezer évvel ezelőtt kezdhette meg összeomlását, és 21 ezer évvel ezelőtt zárhatta el teljesen a barlang egyetlen bejáratát. Ez azt jelenti, hogy a rajzok ennél korábban kerültek a falakra, vélhetően a 28-40 ezer évvel ezelőtt a vidéken élt aurignaci kultúra tagjai alkothatták a műveket.

Benjamin Sadier kutatásvezető szerint megállapításaik pontot tesznek a korábbi vita végére, amelyben a rajzok stílusa alapján kísérelték meg a kormeghatározást. "Munkánk - és egy hamarosan megjelenő másik is - azt mutatja, hogy a stílus alapján történő kormeghatározás módszere többé nem érvényes" - jelentette ki a szakember.

Közlése szerint miután igazolták, hogy a barlang jó 21 500 éve teljesen el volt zárva a külvilágtól, megszűnt a létjogosultsága annak a feltételezésnek, hogy ennél későbbi kultúrához tartozó emberek készíthették volna a festményeket. A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy mostani eredményük figyelemre méltó egyezést mutat a korábbi, szénizotópos kormeghatározás eredményével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár