2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Elhunyt a lascaux-i barlang egyik felfedezője

2012. május 4. 09:29 MTI

Hosszú betegség után elhunyt Georges Agniel, a lascaux-i barlang egyik felfedezője. Agnielt 88 éves korában, a Párizs környéki Nogent-Sur-Marne-ban érte a halál.


1940. szeptember 12-én három társával, Marcel Radivat-val, Jacques Marsallal és Simon Coencas-val együtt fedezte fel délnyugat-franciaországi Dordogne-ban fekvő Montignac falu fölötti domboldalon a lascaux-i barlangot.

"Leereszkedtünk az olajlámpáinkkal és mentünk előre. Nem volt semmilyen akadály. Átmentünk egy termen, majd a végére érve egy fal előtt találtuk magunkat, s láttuk, hogy tele van rajzokkal" mesélte 2010 szeptemberében Georges Agniel a falfestményekkel díszített egyik legjelentősebb barlang felfedezésének 70. évfordulóján.

"Rögtön megértettük, hogy őskori barlangban vagyunk. Megfogadtuk: "Megőrizzük magunknak", s egy hétig így is tettünk. Mindennap idejöttünk, itt uzsonnáztunk, majd felkerestük a volt tanítónkat, Léon Lavalt" emlékezett vissza Georges Agniel, aki Simon Coencas-val a másik túlélővel - részt vett a barlang felfedezésének 70. évfordulóján.

"Mindent elmondtunk neki. Először nem akart hinni nekünk. Később sikerült meggyőznünk, egy kis lámpával felment a barlanghoz, s mi együtt mentünk le vele. Amikor feljött, az egész világ megtudta" tette hozzá.

A Montignac község felett található lascaux-i barlang, amely a zöld algák megjelenése miatt 1963 óta zárva van a nagyközösség előtt, 17 ezer éves festményeiről és véseteiről ismert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár