2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Securitatéval működött együtt a református esperes

2012. április 24. 13:17 MTI

Az egykori román politikai rendőrséggel, a Securitatéval való együttműködése miatt lemondásra szólította fel Tőkés László a református egyház egyik esperesét, Nagy Sándort.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke közleményében súlyosnak ítélte, hogy Nagy Sándor nagykárolyi esperes annak ellenére nem mondott le egyházi tisztségéről, hogy mind a Securitate Irattárait Átvilágító Országos Tanács (CNSAS), mind az Egyházkerületi Átvilágító Bizottság (EÁB) megállapította a román politikai rendőrséggel való egykori együttműködését. Az esperes egyházi tisztsége mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőjeként a Szatmár Megyei Tanácsnak is tagja.

Tőkés megdöbbentőnek találta, hogy Nagy Sándor - akit Moldovan Ilie fedőnévvel szervezett be besúgói közé a Securitate - két évvel az elmarasztaló határozatok után is "rezzenetlen cinizmussal tölti be az esperesi széket, - a közelgő választások időszakában - arról nem is beszélve, hogy a Szatmár Megyei Tanácsnak is oszlopos RMDSZ-es tagjaként fejti ki kétes tevékenységét".

Tőkés megjegyezte: kerüli, hogy az RMDSZ káderpolitikájába beleszóljon, ezért csak az egyházi vonatkozásokkal foglalkozik. "Az egyházkerület előző püspökeként, valamint a magyar és az európai közélet szereplőjeként, egyházunk és magyarságunk iránti felelősséggel szólítom fel ismét nevezettet, hogy azonnali hatállyal mondjon le - törvényellenes módon megszerzett - egyházi tisztségéről" - áll Tőkés közleményében.

A közleményhez csatolt átvilágítási dokumentumokból kiderül, a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) megállapította, hogy Nagy Sándort Moldovan Ilie fedőnévvel szervezték be 1985-ben a politikai rendőrség besúgói közé. Az átvilágítók azonban nem találtak a fedőnéven jegyzett besúgói jelentéseket. Ezekre csupán a tartótiszt beszámolói utalnak. A tartótiszt egyik beszámolójában 15, egy későbbiben további 14, egy harmadikban pedig újabb 19 besúgói jelentésről tesz említést. A CNSAS arra a következtetésre jutott, hogy az irattárban megtalált dokumentumok alapján Nagy Sándor nem minősíthető a Securitáté besúgójának.

Az egyházi átvilágító bizottság a tartótisztek jelentéseiből arra is következtetett, hogy Nagy Sándor két alkalommal pénzt kapott az információszolgáltatásért. Nagy Sándor az egyházi átvilágítás során tagadta, hogy együttműködött volna a politikai rendőrséggel, kijelentette, ő legfeljebb csak rábólintott a kihallgatásokon elhangzott állításokra. Az egyházi vizsgálat nyomán az Egyházkerületi Elnökség írásos intésben részesítette Nagy Sándort, és "az Egyházkerületi Közgyűlés előtt megtartott nyilvános bűnvallásra szólította fel".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár