2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A temesvári forradalmat idézik Budapesten

2009. december 1. 17:25 MTI

Dokumentumfilmek, Mandics György temesvári író könyve, A manipulált forradalom és Herta Müller Nobel-díjas író regényéből készült játékfilm idézi fel a 20 évvel ezelőtti temesvári forradalom eseményeit szerdán a budapesti Román Kulturális Intézetben.

Irányváltás - a 20. év című programsorozat részeként este levetítik Herta Müller magyarul is megjelent A rókák csapdába esnek című könyvéből készült filmet, amelyet Stere Gulea rendezett 1993-ban, és Sunyi vadász a róka címen magyar mozikban is látható volt - mondta el Brindusa Armanka, az intézet igazgatója.

Stere Gulea legújabb filmjének, a Sunt a baba comunista címűnek, amelyet az őszi román filmhéten Budapesten is bemutattak, szintén regény az alapja: Dan Lungu fiatal román író Egy komcsi nyanya vagyok című ironikus kisregénye a Jelenkor Kiadónál jelent meg 2008-ban. Mandics György temesvári író A manipulált forradalom című dokumentumregényét - amelynek átdolgozott második kiadása nemrég jelent meg az aradi Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában - a szerző jelenlétében Orbán Györgyi újságíró mutatja be.

A matematikus végzettségű szerző, tudományos-fantasztikus könyvek írója, újságíró, lapszerkesztő szinte krimiszerűen, óráról órára, napról napra követi az eseményeket, a Securitate aljas manipulációit, amelyekkel provokálja a fegyverhasználatot a békés tüntetők ellen. A hermetikusan lezárt Temesvárról a hírek mégis kiszivárogtak, és 1989 decembere Románia életében meghozta a rég várt fordulatot, a "karácsonyi forradalom" elsöpörte az európai kommunizmus leggaládabb formáját, Ceausescu diktatúráját.

A temesvári forradalomra emlékező napon, szerdán délután 4 órától levetítenek öt rövid dokumentumfilmet, amelyet a román állami televízió temesvári stúdiója készített archív felvételekkel kombinálva - tette hozzá az igazgatónő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár