2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszatérhet a római katolikus egyházba a Szent X. Pius testvériség

2012. április 18. 13:42 MTI

Több forrás szerint a Vatikán kibékült a tradicionalista Szent X. Pius Testvériséggel, amely várhatóan még az idén visszatér a római katolikus egyház közösségébe.

A Kathpress katolikus osztrák hírügynökség szerdán azt jelentette, hogy az általában igen jól informált olasz vatikanista, Andrea Tornielli (La Stampa és Vatican Insider), valamint a francia Jean-Marie Guenois (Le Figaro) értesülései szerint a közösség legfőbb elöljárója, Bernard Fellay püspök kedden pozitív választ adott a vatikáni Hittani Kongregáció tavaly szeptemberi levelére.

Ezzel a II. Vatikáni Zsinat rendelkezéseit el nem fogadó néhai Marcel Lefebvre érsek által alapított közösséget még az idei év első felében visszafogadhatják a katolikus egyházba. XVI. Benedek pápa már korábban feloldotta a testvériség négy püspökének kiközösítését, amelyet elődje, II. János Pál rendelt el a Lefebvre által a Vatikán hozzájárulása nélkül felszentelt négy főpappal szemben. Egyikük, a brit Richard Williamson holokauszttagadásával nemzetközi botrányt kavart.

A német és francia püspöki karon belül erős ellenállás bontakozott ki - az ellenfeleik által "lefebvristáknak" nevezett - tradicionalistákkal folytatott párbeszéd ellen. A zsinati dokumentumok közül a Pius-testvériség különösen az egyháznak a nem keresztény vallásokkal való kapcsolatára és a vallásszabadságra vonatkozó nyilatkozatait, valamint az ökumenizmusról szóló dekrétumot utasította el.

Tornielli szerint Fellay püspök kedden aláírva visszaküldte azt a preambulumot, amelyet a Vatikán - egyetértését kérve - még szeptemberben juttatott el hozzá. Múlt szombaton Fellay egy közleményben, amelyet csak a saját közössége papjainak küldött el, azokra az elvekre emlékeztetett, amelyek a testvériséget a Rómával fenntartott kapcsolataiban vezérlik. Döntő fontosságú - hívta fel a figyelmet -, hogy a testvériségtől nem lehet olyan ígéreteket követelni, amelyek a hitre és az abból következő dolgokra, vagyis például a liturgiára, szentségekre, erkölcsre és fegyelemre vonatkoznak. Ezenkívül biztosítani kell a testvériség számára a "szabadságot és a cselekvési autonómiát".

Az eddig nyilvánosságra nem hozott preambulum a katolikus tanítás interpretációjára vonatkozó kritériumokat, illetve a Vatikán és a Rómától 1988-ban elszakadt tradicionalisták közötti teológiai nézetkülönbségek lehetséges megoldásának feltételeit tartalmazza. Tornielli szerint szerepel köztük "az akarat és az értelem vallási alávetésének" követelménye a pápa és a püspöki kollégium tanításával szemben, "amikor azok hiteles tanítói hivatalukat gyakorolják", akkor is, ha az adott tanítást nem kötelezően elfogadandó hittételként - dogmaként - terjesztik elő.

Az aláírás mindazonáltal még nem jelenti azt, hogy véget ért "a legitim vita, a II. Vatikáni Zsinat dokumentumaiban szereplő egyes kifejezések vagy megfogalmazások tanulmányozása és teológiai magyarázata" - írta Tornielli. Visszatérően felvetődik, hogy a testvériség katolikus egyházba történő visszatérését elősegíthetné, ha egy, közvetlenül a pápának alárendelt prelátust neveznének ki a vitás ügyek rendezésére. Ezt a lehetőséget az egyházjog 1983-as módosításával teremtették meg, de eddig csak az Opus Dei papi közösség esetében alkalmazták.

Tornielli szerint Fellay válaszát a Hittani Kongregáció következő, május első felében esedékes ülésén fogják megvitatni. Ezután még néhány hétre van szükség a megfelelő kánoni struktúrák kidolgozásához. Tornielli és Guenois szerint a Szent X. Pius Testvériség hozzávetőleg egynegyede ellenzi a katolikus egyházba való visszatérést. Közéjük tartozik a Lefebvre által illegálisan felszentelt négy püspök is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár