2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Két város is megvásárolná a Titanic kincseit

2012. március 14. 09:39 MTI

Az Atlanti-óceán partján fekvő két város is érdeklődik azért az 5500 tárgyért, amelyet a Titanic roncsainál a tenger fenekén találtak, és amelyet áprilisban bocsátanak árverésre New Yorkban - közölte a Guernsey árverési ház.

Pillanatnyilag "hét-nyolc biztos érdeklődő van" a tenger alatti kincsekre, úgy magánemberek, mint cégek, múzeumok és két város is, de egyelőre nincsen értékelhető, hivatalos árajánlat - magyarázta Arlan Ettinger, az aukciós ház vezetője hétfőn. A két város nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, csak annyit közöltek róluk, hogy mindkettő az Atlanti-óceán partján fekszik, vélhetően az amerikai oldalon.

Tekintve az árverés különleges voltára, annak szabályai is némiképpen eltérnek a megszokottól. Az érdeklődő természetes vagy jogi személyeknek kapcsolatba kell lépniük a Guernseyvel még március vége előtt. A győztest április közepe táján értesítik, ezzel egy időben nyilvánosságra is hozzák a nevét. "Április másodikán tekintjük át az árajánlatokat, majd kiválasztjuk a győztest" - mondta Ettinger.

Az árverés ideje egybeesik a híres luxushajó balesetének századik évfordulójával. A Titanic 1912. április 15-re virradó éjszaka ütközött jéghegynek Southamptonból New York felé tartva. A balesetben hozzávetőleg 1500-an haltak meg a hajón utazó 2200 utasból. A roncsnál 3800 méteres mélységben, egymástól 600 méternyire két csoportban leltek a most eladásra kerülő tárgyakra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár