2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az első teljes térkép a Titanic roncsáról

2012. március 9. 09:37 MTI

Vélhetően az első teljes térképet állították össze tudósok a Titanic ötször nyolc kilométeres területet elfoglaló roncsairól és azok környezetéről, ami segíthet új információkat nyerni arról, pontosan mi történt száz évvel ezelőtt, amikor az óceánjáró jéghegynek ütközött, majd elsüllyedt az Atlanti-óceánon.

A tengerfenéken észlelt nyomok például azt sugallják, hogy a tat helikopterek propellerjéhez hasonlóan forgott, ahogy a hajó süllyedt, és nem függőlegesen merült alá.

A kutatáson dolgozó expedíció tagjai szonár-felvételek és mélytengeri robotok segítségével készített több mint százezer fotó alapján állították össze az egyedülálló térképet, amely megmutatja, hol fúródtak a tengerfenékbe az elsüllyeszthetetlennek hitt Titanicról származó tárgyak százai és a hajó részei.

A Southamptonból New Yorkba tartó és első útján hullámsírba került hajó roncsait kutató szakemberek már több mint 25 éve tudják, hol van a hajó orra és tatja, de a roncsok környezetéről készült térképek eddig nem voltak teljesek - mutatott rá Parks Stephenson Titanic-történész, aki tanácsadóként segítette a mostani térképet eredményező 2010-es expedíciót.

A küldetés során nyert új információkat még nem hozták nyilvánosságra, a History csatorna azonban kétórás dokumentumfilmben számol be az újdonságokról április 15-én, vagyis éppen száz évvel azután, hogy elsüllyedt a hajó.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár