2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Európából jöhetett az első ember Amerikába

2012. március 1. 16:49

Az Egyesült Államok keleti partján talált kőkorszaki vadászok eszközei azt mutatják, hogy az őslakosok Európából érkezhettek, nem pedig Ázsiából.

Az európaiakra jellemző eszközök felfedezése az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb régészeti áttörése lehet, ugyanis alátámasztja azt az elméletet, miszerint a kőkori ember közel 2,5 ezer kilométeres utazást tett a jégkorszakban az Atlanti-óceánon.

Az elmélet szerint európai kőkorszaki vadászok fedezték fel Amerikát. Az USA hat pontján több tucat kőeszközt találtak a kutatók. Az elemzés után kiderült, hogy a régészeti leletek 19-26 ezer év közöttiek és az európaiakra jellemző stílusban készültek. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az eszközök tulajdonosai 10 ezer évvel korábban érkeztek az Újvilágba, mint az amerikai indiánok ősei – számolt be a The Independent. A régészek bíznak benne, hogy ez a felfedezés új dimenziót fog nyitni az emberi vándorlások kutatásában.

A hat közül három területet a Delaware-i Egyetem munkatársa, Dr. Darrin Lowery vizsgált, míg egy másik Pennsylvaniában, az ötödik pedig Virginiában található. A hatodikat halászok találták meg Virginia partjaitól 90 kilométerre a tengerfenéken, egy olyan helyen, amely az őskorban még szárazföld volt. A legújabb leletek előtti hasonló felfedezések eredményei 15 ezer évvel ezelőttre nyúlnak vissza, ami jóval azután volt, hogy a kőkorszaki európaiak már befejezték ezen eszközök készítését, ezért a legtöbb régész cáfolta a kapcsolat lehetőségét.

Azonban az újonnan felfedezett eszközök kora 19-26 ezer év közötti és gyakorlatilag megegyeznek az ugyanabban az időben készült nyugat-európai társaikkal – írja a lap. A washingtoni Smithsonian Intézet professzora, Dennis Stanford és az Exeter Egyetem munkatársa, Bruce Bradley azzal érvelnek, hogy a kőkori ember képes lehetett megtenni két és fél ezer kilométert az Atlanti-óceán jegén; szerintük az őslakosok a jégkorszak idején Nyugat-Európából vándoroltak át Észak-Amerika területeire.

Az új felfedezés arra serkenti a régészeket, hogy újabb területek felé forduljanak Tennessee, Maryland és Texas vidékein; teszik ezt abban a reményben, hogy még találnak kőkori bizonyítékokat. Azonban a legtöbb olyan terület, ahol az őslakosok leléptek a jégpáncélról a szilárd földre, a tengerparttól akár 150 kilométerre lehet az óceánban – a bizonyítékokkal együtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár