2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtett aláírás egy Basquiat-festményen

2012. február 15. 15:14 MTI

Láthatatlan tintával írt kézjegyre bukkantak Jean-Michel Basquiat (1960-1988) amerikai művész egyik festményén a Sotheby's aukciósház szakértői, miközben éppen árverésre készítették elő a harminc évvel ezelőtt született alkotást.

Basquiat elsősorban graffitiművészként tett szert hatalmas népszerűségre az 1980-as években. Munkáinak viszonylag kis hányadát látta el kézjeggyel. A Sotheby's kortárs műalkotásokat felvonultató szerdai aukciójának egyik tételeként szereplő Orange Sports Figure című festmény előkészítése során azonban a szakértők felfedezték a művész szignóját. Mint elmondták: ultraibolya fénnyel megvilágítva jól látható a kép akril és szórófesték rétegei alatt Basquiat neve és az 1982-es dátum.

A koronás figurát ábrázoló absztrakt kép ára 4,7 millió és 6,3 millió dollár (1-1,4 milliárd forint) között mozog. A Sotheby's európai részlegének kortárs művészeti szekcióját vezető Cheyenne Westphal szerint a szakértőket megdöbbentette a hirtelen előbukkant aláírás, amelyet valószínűleg a bankjegyek megjelölésére használt tollal készítettek.

"Valószínűleg soha senki nem tudott erről a láthatatlan kézjegyről, és annak a lehetősége, hogy a művész több hasonló, kizárólag ultraibolya fény alatt látható aláírással látta el a több munkáját is, rendkívül izgalmas" - mondta a szakértő. Mint hozzátette: nem tud róla, hogy a művész más képein is találtak volna már rejtett aláírást.

A Brooklyn városában nevelkedett Basquiat képein gyakran szerepelnek szavak és "firkák". Munkáinak egy részét koronával, másokat a graffitis alteregójaként használt SAMO aláírással látta el, de viszonylag kevés alkotásán szerepel a teljes neve. Basquiat apja Haitiről, édesanyja Puerto Ricóból származott. Egyedi vibráló stílusának megszületésére nagy hatással volt Picasso, az absztrakt expresszionisták, és az utcai graffitiművészek.

Munkái a fekete kultúra kiemelkedő személyiségei előtt tisztelegtek: a sportoló Muhammad Alitól és Hank Aarontól kezdve a zenész Miles Davisig és Charlie Parkerig, illetve gyakran tartalmaztak utalásokat a rabszolgaságra, valamint a gyarmati rendszerre. Basquiat népszerűsége szinte az egekbe szökött az 1988-ban, drogtúladagolás miatt bekövetkezett halála óta.

A mindössze 27 esztendősen elhunyt művész Untitled című munkája 14,6 millió dollárért (3,2 milliárd forint) kelt el a Sotheby's egyik 2007-es árverésén, míg az Untitled (Boxer) című alkotása 13,5 millió dollárért (2,9 milliárd forint) cserélt gazdát egy 2008-as New York-i aukción.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár