2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leonardo, a divatdiktátor

2012. január 11. 08:36 Discovery News

Több hónapos kutatás után kutatóknak végre sikerült rekonstruálni azt a több darabból álló vázlatot, amelyen a reneszánsz mester egy táskát tervezett. A darab láttán még a szakma is elismerően csettintett.

Leonardo da Vinci (1452 - 1519) művész, festő, szobrász, zenész, író, feltaláló, építész és tudós volt. Most már azt is tudjuk, hogy korának meg nem értett divattervezője is. Kutatóknak ugyanis több hónapos munka után sikerült vázlatokból rekonstruálni azt a táskát, amelyet a reneszánsz géniusz 1497-ben tervezett.

A vázlatot először Carlo Pedretti Da Vinci-kutató publikálta 1978-ban, miután rálelt az itáliai polihisztor rajzainak és írásainak legnagyobb gyűjteményében, az Atlanti Kódexben (Codex Atlanticus).

Három évtizedig jóformán senkit nem érdekelt a rajz, mire két olasz szakember, Agnese Sabato és Alessandro Vezzosi (utóbbi a Museo Ideale igazgatója) újra megalkotta azt. „Leonardo számos kiegészítőt tervezett, de ez a táska egyedülálló. A szépség harmóniában van a funkcionalitással” – fejtette ki Vezzosi.

A Pretiosa-nak nevezett táskát (jelentése: értékes) a híres firenzei divatcég, a Gherardini (Mona Lisa állítólag ennek a családnak a leszármazottja) „keltette életre”. A táskát kedden mutatták be a nagyközönségnek a toszkán városban rendezett divatbemutatón, de később ki is állítják.

Da Vinci elvetette a konformizmust, kikelt a túlzásokba csapó ornamentika ellen, s kritizálta korának divatját. Leginkább a túl szoros ruhákat ostorozta, nem beszélve a cipőkről, amelyek szerinte annyira összenyomják a lábujjakat, hogy azonnal tyúkszemek alakulnak ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár