2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fej nélküli áldozatok kerültek elő egy preinka sírból

2012. január 5. 13:43 National Geographic News

Lefejezés jutott osztályrészül a perui Sicán-kultúra rituális módon legyilkolt emberáldozatainak – jelentették ki régészek.

A Huaca Las Ventanasnál található piramisokhoz tartozó 15 méterszer 15 méteres sírhelyen először tavaly augusztusban bukkantak emberi maradványokra, amelyeket idővel újabbak követtek. A piramisok az i.sz. 900-1000 közötti fennálló Sicán- vagy Lambayegue-kultúra idejéből származnak.

Több mint száz, meztelenül eltemetett, lefejezett ember csontvázát rejtheti a sír – nyilatkozta Haagen Klaus, az oremi Utah-völgyi Egyetem bioarcheológusa. Az áldozatok többségében felnőtt férfiakból kerültek ki, csupán két gyermek van köztük, őket felnőtt nők társaságában temették el.

A tömegsír létezése ellenére sem dőlt meg az az elmélet, miszerint a Sicán-kultúra békés nép volt. A civilizáció fénypontja 1000 körülire tehető, a kiterjedt kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkező Lambayegue-indiánok a mai Ecuadorra és Perura terjesztették ki fennhatóságukat.

A többi sicáni temetkezési helytől az különbözteti meg Huaca Las Ventanast, hogy itt a legkülönbözőbb pozíciókban helyezték végső nyugalomra a tömeges rituális emberáldozás során elhunyt személyeket. Érdekesség, hogy az egyik áldozat maradványait egy közel másfél méter magas, sörfőzéshez használt kerámia tégelybe helyezték. Mivel a tárgyat a verem keleti oldalában találták, kézenfekvőnek tűnik az a feltételezés, hogy az ünneplők hatalmas lakomát csaptak, ahol nagy mennyiségben szolgálták fel az Andokban nagy népszerűségnek örvendő kukorica alapú italt, a chicha-t.

Néhány testet ugyan fej nélkül találtak, de 20 koponya előkerült a lelőhely egyik kisebb sírjából – a leletek közötti közvetlen kapcsolatot egyelőre nem sikerült kimutatni a kutatóknak. Egyelőre azt is csak találgatják, hogy vajon miért törték darabokra a sírokban talált, szintén kerámiából készített láma-, majom-, puma-, medve- és emberfejeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár