2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római kori kincsekből pénzelték volna a polgárháborút Kadhafiék

2011. november 30. 11:23

Líbiában olyan római kori kincseket állítottak ki, amelyeket a meggyilkolt diktátor, Moammer Kadhafihoz lojális erők pénzzé akartak tenni, hogy aztán a befolyt összegből finanszírozzák a polgárháborút.

A leleteket még augusztusban, Tripoli elestekor találták meg – jelentették be líbiai tisztviselők. Köztük van egy értékes női szobor és egy férfi mellszobor, mindkettő az i.sz. 2-3. századból. A kincsekre akkor csaptak le, amikor a főváros a lázadóké lett, miután összecsaptak a bukott diktátor maroknyira fogyatkozott táborával. A műkincseket a Kadhafihoz hűséges erők bőröndökbe, kocsik csomagtartójába rejtették.

A líbiai régészeti hatóság vezetője, Saleh al-Gabe megerősítette azokat az értesüléseket, miszerint az értékes tárgyakat ki akarták csempészni az országból, hogy aztán az abból befolyó pénzből finanszírozzák tovább a polgárháborút.

„Szakértőink vizsgálják a szobrokat, amelyeken megfigyelhető az erős líbiai hatás” – nyilatkozta Gabe, aki szerint a tárgyakon látszik, „milyen szerepe volt az észak-afrikai országnak az emberiség fejlődésében”. A műtárgyak Líbia nyugati feléből származnak. Gabe szerint a legutóbbi eset újra felveti azt a kérdést, hogy vajon Kadhafi családtagjai és követői menekülés közben nem vittek-e ki magukkal további kincseket az országból.

Októberben az ENSZ tudományos szervezete, az UNESCO Világörökség Központjának igazgatója, Francesco Bandarin még úgy nyilatkozott: ugyan a világörökségi védelem alatt álló líbiai helyszínek nem szenvedtek komolyabb kárt, fennáll a veszélye annak, hogy az ország műkincsei előbb-utóbb az illegális kereskedelem piacán bukkannak fel.

A kárfelmérés továbbra is tart, egyelőre annyit lehet tudni, hogy a forradalom bölcsőjéből, Bengáziból több ezer római, görög, bizánci és iszlám kori érmének veszett nyoma.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár