2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem állítják bíróság elé a vörös khmerek női vezetőjét

2011. november 17. 15:31 MTI

Betegsége miatt mégsem állítják bíróság elé Kambodzsában a szélsőséges maoista vörös khmerek népirtással vádolt egyedüli női vezetőjét, sőt kiengedik a börtönből - közölte csütörtökön az illetékes bíróság.

A háborús bűntettek ügyében eljáró testület döntése meglepetést keltett. Az ügyészség 24 órán belül fellebbezést nyújthat be a végzés ellen. A 79 éves Ieng Thirith időskori elbutulásban szenved, valószínűleg Alzheimer-kóros - állapították meg szakértők.

Az 1975-1979 közötti, Pol Pot-féle kambodzsai rémuralom volt szociálisügyi minisztere három másik vörös khmer vezetővel együtt állt volna bíróság elé népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntettek vádjával. Egyikük a 84 éves Nuon Chea, Pol Pot valamikori jobbkeze, a totális diktatúra főideológusa. A két másik vádlott a 79 éves Khieu Samphan volt államfő és a 85 éves Ieng Sary egykori külügyminiszter, a felelősségre vonás alól betegség miatt kivont volt politikusnő férje.

A vörös khmerek négy évig tartó rémuralma a 20. századi történelem egyik legsötétebb fejezete. Pol Pot az általa meghirdetett "forradalom" keretében megszüntette a vallást, az iskolákat, a pénzhasználatot, a városokból vidékre telepítette és mezőgazdasági munkatáborokba kényszerítette az embereket, és az értelmiség mint társadalmi réteg megszüntetésére törekedett. A program következményeként hozzávetőleg 1,7 millióan vesztették életüket: a többséget kivégezték vagy halálra éheztették, sokan pedig az embertelen munkakörülmények között lelték halálukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár