2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újjáépítenék Zeusz szicíliai templomát

2011. november 3. 11:53 MTI

A szicíliai Selinunte ókori Zeusz-templomának újjáépítését szorgalmazza egy író. A politika minél előbb megvalósítandó ötletnek, a szakma őrültségnek tartja.

Földrengésben omlottak össze az i.e. hatodik században az akkor épülő hatalmas Zeusz-templom félkész falai. A romok azóta is Szicília nyugati partján, a Trapani és Agrigento közötti Selinuntéban hevernek.

Valerio Massimo Manfredi, a történeti témájú regényeiről ismert olasz író a szentély újraépítését javasolja. A sajtóban fáraóinak nevezett tervet azonnal támogatta Raffaele Lombardo, Szicília tartomány elnöke.

Lombardo az újságoknak azzal magyarázta lelkesedését, hogy a sziget idegenforgalmát egy igazi ókori templom az élményparkoknál is jobban ösztönözné. A politikus megkezdte a pénzgyűjtést: a szicíliai vállalkozóktól és az Európai Uniótól vár támogatást, miután az EU 105 millió euróval támogatta a pompeji régészeti terület karbantartását.

A Zeusz-templom feltámasztásának tervét konferenciával reklámozták és 100 ezer euróért elkészült a szentély makettje is. Micsoda pazarlás ahelyett, hogy a többi ókori templomot restaurálnák! - hangoztatták a szicíliai napilapok.

Őrültségnek nevezte az elképzelést Salvatore Settis régész, a pisai Normale egyetem volt rektora. Emlékeztetett a líbiai Kirénében álló, szintén romos Zeusz-templom újjáépítésének kudarcára: 1967-ben elkezdték és azóta sem fejezték be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár