2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szobrot kap II. Rákóczi Ferenc Szatmárnémetiben

2011. október 28. 11:02 MTI

Több új köztéri alkotással bővül a közeljövőben az észak-romániai Szatmárnémeti városképe, miután a városi tanács csütörtöki ülésén jóváhagyták II. Rákóczi Ferenc és Avram Iancu szobrának felállítását, és egy 60 méter magas román zászlót tartó zászlórúd felépítését - adta hírül a www.szatmar.ro regionális hírportál.

A honlap szerint magyar szempontból főleg a II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemnek emléket állító mellszobor megvalósítása fontos, mivel egy az 1990-as években meghozott városházi határozat szerint a Láncos-templom mögötti kis téren Vitéz Mihály (Mihai Viteazul) fejedelem szobrát kellett volna felállítani.

A két mellszobor költségeit a kezdeményezőknek kell állniuk. A Rákóczi-szobor estében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) városi szervezetének, a Láncos Templom Egyházközsége és az Identitás Alapítvány felel a szobor költségeiért. Az Avram Iancu szobor esetében pedig az Avram Iancu Kulturális-Hazafias Társaság.

A szatmar.ro információi szerint egy harmadik román történelmi személyiségnek is emléket állítanak Szatmárnémetiben a közeljövőben, ám ehhez nem volt szükség a szatmárnémeti önkormányzat jóváhagyására. A Határrendőrség szatmárnémeti központjának területére kerül majd az egykori moldvai fejedelem, Stefan cel Mare mellszobra.

A városi tanács csütörtöki ülésén a román pártok képviselői megszavazták, hogy a román Háborús Veteránok Országos Szövetsége által javasolt, 60 méter magas zászlótartató rúd megépüljön a városban. Egyúttal arról is döntöttek, hogy a zászlórúd 200 ezer lejes (13,5 millió forint) költségéből 60 ezret a város fizet ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár