2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átnevezik a szentpétervári Kun Béla utcát

2011. szeptember 22. 14:11 MTI

Szentpéterváron vita tört ki az elsősorban Dmitrij Medvegyev egykori lakhelyeként ismert Kun Béla utca átnevezéséről: az aktivisták azt követelik, hogy a "véres kezű hóhér" neve tűnjön el a város térképéről, s javasolják, hogy az utca új neve Mezsdunarodnaja, vagyis Nemzetközi legyen, így neveznék az ott épülő metróállomást is.

A Frunze kerület polgármestere a Twitteren jelezte, hogy a városi hatóságok nem tervezik az utca átnevezését, s ezzel heves tiltakozást váltott ki. A polgármester közvélemény-kutatást kezdeményezett, a vélemények erősen megoszlottak.

Annyi kiderült: szinte senki nem tudja, hogy ki volt Kun Béla. Emellett többen javasolták, hogy kérdezzék meg a panelházakkal beépített utca leghíresebb szülöttét, az orosz államfőt. Medvegyev egyébként a 305. számú általános iskolába járt, amely a Budapest utcában van.

A Kun Béla utca átnevezését a Petrográd elnevezésű helytörténeti közösség és több orosz ortodox hazafias szervezet már régen követeli. Szándékukat azzal indokolják, hogy egyes források szerint Kun Béla volt a Vrangel hadseregének veresége után a Krímben maradt fehérek körében végrehajtott tömeges kivégzések egyik fő szervezője és résztvevője.

A Russzkaja Linyija (Orosz Vonal) hírügynökség a minap jelentette, hogy a Kun Béla utcát átnevezik Mezsdunarodnaja utcává. Arra hivatkozott, hogy ez következik egy levélből, amelyet a Vozvrascsenyije (Visszatérés) alapítvány kapott az átnevezést követelő felhívására a városi parlament illetékes bizottságától. Kun Béla (1886–1938) magyar kommunista politikus, az 1919-es magyar Tanácsköztársaság vezéralakja volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár