2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Klarinétot találtak a perzsa sivatagban

2011. szeptember 13. 11:09

Immáron szakértők is megerősítették, hogy a Mazandaran tartományban fekvő Gohar tepe halom sírjában talált tárgy egy klarinét.

A helyszínen dolgozó régészek egy játékkockát is találtak – tájékoztatta a CHN perzsa hírügynökséget Ali Mahforuzi, a csapat vezetője. Az iráni régész elmondása szerint a Mazandaran területén elterjedt hangszert egy női csontváz mellett fedezték fel, míg az archeológusok a kockára Gohar tepe egy másik sírjában, szintén egy nő maradványai mellett leltek rá.

Mahforuzi szerint a kockajáték igen elterjedt volt a területen élt iráni türkmének között. A kutató közölte, hogy a halomban egy város romjait, temetőt és egy termelési részt is találtak. Bár a perzsa régész állítja, hogy nem lehetett kapcsolat a település és a temetkezőhely között, a halom legidősebb rétege a radiokarbonos vizsgálat szerint i. e. 3500 tájára keltezhető.

A testeket arccal felfelé vagy magzati pozícióban helyezték el. A csoport talált néhány agyagedényes temetkezést is, nagyrészt a gyermeksírok esetében. Mindez azt valószínűsíti, hogy egykor pártusok éltek a régióban, ugyanis az ókori nép körében elterjedt volt a kerámiaedényes temetkezés.

„A pártusok Mazandarant és Irán északkeleti részét uralták; viszont Gohar tepe az i.e. 3. évezredtől a vaskorig datálódik, ezután a népesség más, közeli régiókba vándorolt” – tette hozzá Mahforuzi. A kutatócsoport olyan csontvázakat is talált, amelyeket állatcsontokat tartalmazó edényekkel temettek el. Mahforuzi szerint mindez arra utal, hogy a helyiek hittek a halál utáni életben.

Az ásatások régebb óta folynak Gohar tepe területén, eddig már több érdekes leletet találtak. A perzsa csoport 2009-ben német szakembereket is bevont a kutatásba, ám az eredményeket még nem publikálták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár