2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mérlegelik a Mária Terézia szobor visszaállítását Pozsonyban

2011. szeptember 5. 15:26 MTI

Nem kizárt, hogy visszatér Pozsonyba Mária Terézia lovas szobra. Fadrusz János 1897-ben emelt alkotását az első világháború után megalakult Csehszlovák Köztársaság első éveiben, 1921-ben rombolták le az új állam frontról visszatért katonái.

A Pozsonyi Városszépítő Egyesület (BOS) kezdeményezésére most szombaton felállították a Mária Terézia szobor egyharmadra kicsinyített mását. Az alkotás, amelyet Martina Zimanová készített el, a Vajansky rakparton áll, közel ahhoz a helyhez, ahol egykoron a várost díszítette.

A műalkotás kicsinyített másának köztéri elhelyezése egyben vitaindítónak is számít. A város lakosságának, és minden érdeklődőnek ezután lehetősége lesz kifejteni véleményét arról, hogy az osztrák uralkodó és magyar királynő szobra újra visszakerüljön-e az eredeti helyére. Fadrusz János eredeti alkotása a mai Ludovít Stúr téren állt. Ma ott egy Stúr-szobor van. Az elképzelés megosztja a pozsonyiakat és a szlovákiai közvéleményt is.

Robert Fico volt kormányfő, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke élesen bírálta a tervet. "Ludovít Stúr a szlovák demokrácia és a nemzeti megújhodás pillére volt. Szobrát csak azért akarják áthelyezni, mert valaki azt gondolja, hogy Szlovákia számára Mária Terézia fontosabb volt, mint Ludovít Stúr. Mindenki, aki csak egy kicsit is ismeri a szlovák történelmet, tudja, hogy mi volt a történelmi szerepe az előbbinek" - jelentette ki a hét végén Fico.

Elhangzottak azonban más vélemények is. "Abszurdnak tűnik nekem, hogy ma valaki a status quo fenntartásáról beszél, hiszen a mai Ludovít Stúr téren a szobrot az elmúlt száz év alatt legalább háromszor cseréltük. Bártfay Tibor, aki a jelenlegi Stúr-szobrot készítette, szintén egyetért azzal, hogy az alkotást a közeli Szabadság térre helyezzük át, ahová logikusan is tartozik" - nyilatkozta újságíróknak Pavol Susa, az egyik városszépítő aktivista.

A városszépítőknek más érveik is vannak. "Miután Milan Rastislav Stefánik-szobrát újra visszavitték a nemzeti színház elé, természetesnek tartjuk, hogy a Mária Terézia-szobor is az eredeti helyére kerüljön" - vélekedett Susa.

Amennyiben a közvélemény támogatni fogja Mária Terézia szobrának újbóli felállítását, és azt az illetékes városi vezetők is jóváhagyják, akkor a Pozsonyi Városszépítő Egyesület megrendeli az alkotás eredeti nagyságban való elkészítését. Miután az eredeti tervek már elvesztek, a szobrot a régi fényképek, leírások alapján tervezik megalkotni, mégpedig az eredeti anyagból. Az elképzelések szerint ez mintegy kétévi munkába kerülne. A munkát újra Martina Zimanová végezné el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár