2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rommel katonáinak tárgyai kerültek elő Kanadában

2011. szeptember 1. 10:53

Kanadai régészek a manitobai vadon mélyén, egy egykori hadifogolytábor feltárása során az Afrikakorps-hoz köthető tárgyakra bukkantak.

A manitobai Whitewater Camp területén előkerült leletek között vannak vöröskeresztes konzervek, régi levelek és fotók, gombok és hulladék. A helyszínen hadifogolytábor működött, ahol az Afrikakorps 500 tagját szállásolták el 1942 novemberében elszenvedett el-alameini vereségük után. Mivel a csatát követően a katonáknak nem volt hely Európa és Afrika hadifogolytáboraiban, ezért az önként jelentkezőket Kanadába szállították.

"A Whitewater tábor egyedi a második világháború történetében"- mondta el Adrian Myers, az ásatáson dolgozó régészek egyike, hiszen "önkéntesen jöttek, és megértették, hogy keményen kell dolgozniuk". A kanadai létesítmény volt az egyetlen fogolytábor, ahol nem voltak kerítések vagy szögesdrótok, ugyanis a helyszín annyira elzárt volt, hogy a szökés egyet jelentett a biztos halállal. A őrizetesek jól érezték magukat: munkaidejükben favágóként dolgoztak, míg szabadidejükben sportszervezetet, kórust és olvasóklubot hoztak létre.

Az archeológusok meglepetten szembesültek azzal a ténnyel, hogy a német katonák még az erdő mélyén elzárva is odafigyeltek magukra, ugyanis számos tisztálkodási eszközt találtak a feltárás folyamán. Az ásatás során kicsiny gödrökre is leltek, amelyek kutyaházak lehettek, ugyanis az ott élők számára az ebtartás is engedélyezett volt. a Brandon Egyetem által szervezett ásatás a következő évben is folytatódik, a szakemberek várhatóan elkészítik a tábor digitális modelljének online változatát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár