2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiássák George-ot, a Nagy Szökés egyik alagútját

2011. január 21. 09:46 The Daily Telegraph

A tavasz beköszöntével kezdődhet el George, a második világháborús Nagy Szökés alagútjaival azonosított Tom, Dick és Harry „szegény rokonának” feltárása, amelyet a hátramaradt, reményvesztett hadifoglyok ástak ki az első menekülési kísérlet után.

George bejáratát a mai Lengyelországhoz tartozó zagani Stalag Luft III hadifogolytábor színházánál találták meg. A csatornát azok az elkeseredett foglyok építették, akiknek nem sikerült a Harryn keresztül megszökniük 1944. március 24-én, azt azonban csak később tudták meg, hogy a Gestapo a 76 „szerencsés” közül 50 embert meggyilkolt; az eseményeket a Steve McQueen, Sir Richard Attenborough és Charles Bronson nevével fémjelzett 1963-as film, A nagy szökés örökítette meg.

A bejáratnál a levegőszivattyút kezelő, ma már 90 éves Ivor Harris tavaly ellátogatott a táborba, s a színháznál azonosította azt az üreget, ahol az út kezdődött – itt fogtak ásatásba a régészek is. Howard Tuck, a Brit Királyi Légierő kutatója megerősítette, hogy a szakemberek a tél végeztével visszatérnek a terepre. Elmondása szerint nemcsak George feltárása kezdődhet meg, hanem Harry „élete” is előtérbe kerülhet.

Charles Clarke, a Hadifoglyok Háborús Szövetségének elnöke, Stalag Luft III egykori lakója, aki nem mellesleg maga is járt az alagútban, elmondta: a földalatti járatok a fényképek mellett számos személyes holmit rejthetnek. A kiásott tárgyi emlékek a tábor életét bemutató múzeumban és más brit intézményben kerülnek kiállításra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár