2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkelő lehetett a Smithsonian 3D-ben megelevenedő "agyatlan" múmiája

2011. augusztus 19. 09:33 Live Science

Háromdimenziós felvételekkel fejtették meg a Smithsonian rejtélyes múmiájának titkát. A múzeum szakértői szerint a speciálisan konzervált test egy alsó-egyiptomi előkelőhöz tartozhatott.

Az új képek alapján kiderült, hogy a Smithsonian (Smithsonian Museum of Natural History) múmiájának az agya és egyéb belső szervei is hiányoznak. A kutatók azt feltételezik, hogy egy 2500 évvel ezelőtt élt egyiptomi előkelő maradványaival van dolguk. A múzeum közleményében kiemelte, hogy a belső szerveket eltávolító balzsamozási technikát csak a magas posztot betöltők esetében alkalmazták.

Mikor az ötvenes években a balzsamozott testet a philadelphiai Wister Intézetből a Smithsonian-ba szállították, még keveset tudtak a múmia múltjáról, mostanra viszont a képek alapján megállapították, hogy az egykori előkelő Alsó-Egyiptomban élhetett, valamikor a 20. és 26. dinasztiák között.

A felvételeket egy olyan CT-szkennerrel készítették, amely röntgensugarak segítségével alkot háromdimenziós ábrázolást. Az eredetileg csak az orvosi diagnózist segítő CT az utóbbi évtizedekben az egyik legfontosabb régészeti módszerré nőtte ki magát.

Az állati és emberi múmiákról készült speciális fotók megtekinthetőek a Smithsonian április 5-én nyílt kiállításán. A tárlat anyagát várhatóan november 17-én frissítik. A kiállítás a balzsamozott testeken túl bemutatja az egyiptomi életet és vallást, valamint azt, hogy miképpen szolgáltak a temetési szertartások a túlvilági élet kapuiként.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár