2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így látták külföldről a Képíró-pert

2011. július 20. 12:19 MTI

Részletesen és nagy terjedelemben számolt be a külföldi sajtó a Képíró-perről, az esetek többségében hírügynökségi jelentések alapján.

A mértékadó brit lapok közül a konzervatív The Daily Telegraph foglalkozott érdemben Képíró Sándor perével. A tekintélyes brit napilap értékelése szerint Képíró Sándor felmentése "sokkolta mindazokat, akik az eljárást a világ egyik utolsó, náci háborús bűnök ügyében folyó perének tekintették". A lap megírja, hogy a felmentő végzést "tapssal fogadták" Képíró támogatói a tárgyalóteremben, Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ "fő nácivadásza" azonban "dühödten bélyegezte meg" az ítéletet.

Zuroff a The Daily Telegraph tudósítójának kijelentette, hogy Képíró Sándor felmentése "abszolút felháborító", ellentmond minden bizonyítéknak, és mindannak, "amit tudunk a mészárlásról". Hozzátette: érthetetlennek tartja a döntést. "Szomorú nap ez az áldozatok és családtagjaik számára, és kérdéseket vet fel az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban" - mondta a Telegraphnak a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője.

A Képíró-per felmentő ítéletéről a konzervatív Le Figaro és a baloldali Libération is röviden hírt adott hírügynökségi jelentések alapján. A liberális Le Monde honlapja és a katolikus La Croix nyomtatott változata a francia hírügynökség kommentárját is közölte, miszerint az ítélet jól szemlélteti, milyen nehéz évekkel később olyan háborús bűntettek ügyében ítélkezni, amelyekhez az igazságszolgáltatás gyakorlatilag nem rendelkezik sem tanúkkal, sem megbízható dokumentumokkal.

A hetilapok (Le Nouvel Observateur, Le Point és L,Express) online változatai a Reuters és az AFP tudósításait közölték, amelyekben Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ vezetője sérelmezte a döntést. Az Europe1 kereskedelmi és a France Info hírrádiók az AFP híréből azt idézték, hogy a Simon Wiesenthal Központ munkatársa, Ana Frenkel szerint az ítélet nem volt váratlan, mert a magyar társadalom még mindig nem képes szembenézni a múltjával.

A Der Spiegel online kiadása váratlannak minősíti Képíró fölmentését. A német hírmagazin szerint a budapesti per megmutatta, mennyire nehéz a több évtizeddel ezelőtti rémtettek feldolgozása. A Süddeutsche Zeitung a Képíró-perben született fölmentő ítéletről beszámolva megírta: a bírósági eljárás nagy hullámokat vert Magyarországon, mivel a vádlott védelmét anyagilag támogatta a Nemzeti Jogvédő Szolgálat, amelyet a jobboldali-populista Jobbik párt tart fenn. A hallgatóság egy része a magyar hadsereg becsületének állítólagos megsértése elleni tiltakozásokkal zavarta meg a pert.

Az amerikai lapok közül kedden több, így a The Boston Globe és a Forbes az AP hírügynökség tudósítása alapján, az internetes kiadásában, a The New York Times a pedig, berlini keltezéssel, a nyomtatott lapszámában is beszámolt a Képíró-ügyben hozott ítéletről. Nicolas Kulish, a The New York Times cikkírója tudósításában megemlítette, hogy az ítéletet Képíró Sándor szélsőjobboldali támogatói tapssal fogadták, amivel kapcsolatban rámutatott, hogy a felmentett vádlott ügyét felkarolta a Jobbik. A szerző megállapította, hogy Magyarországon az elmúlt években jelentős jobbratolódás következett be, és a Jobbik, amelyet politikai elemzők olyan periférikus mozgalomnak tartottak, amely sohasem érhet el áttörést az országos választásokon, jelenleg a budapesti és az európai parlamentben is képviselteti magát.

Oroszországban az orosz internetes keresők szerint 146 sajtóorgánum adott hírt a háborús bűnökkel vádolt Képíró Sándor felmentéséről. A jelentések mindegyike kiemelte, hogy Képíró volt a leginkább keresett személy a háborús bűnösök felkutatására szakosodott Simon Wiesenthal Intézet listáján. A Kommerszant című lap beszámolt arról, hogy a védelem a vádlott korára, valamint a háborús bűnökben való részességét közvetlenül alátámasztó tanúk és a tárgyi bizonyítékok hiányára helyezte a hangsúlyt, és a bíró elfogadta a védelem érvelését.

Az RBK Daily című újság megemlítette, hogy Képíró a bíróságra érkezve cirkusznak nevezte a pert, és a tárgyalóteremben egy papírt mutatott fel, amelyen ez állt: "Egy 97 éves öregember gyilkosai!". Hozzátette, hogy a tárgyaláson megjelent közönség soraiban sokan üdvrivalgással fogadták a felmentő ítéletet. Az Eho Moszkvi rádió arra is felhívták a figyelmet, hogy Képírót 1944-ben már bíróság elé állították és tíz évre ítélték, ezt az ítéletet azonban megsemmisítették, majd 1946-ban újra vádat emeltek ellene, immár Magyarországon elkövetett gyilkosságokért.

A Kínában megjelenő, angol nyelvű Global Times (GT) című napilap keddi számában teljes oldalas, kéthasábos címlapfotót hozott Képíró Sándorról, amint kerekesszékében ülve fejhallgatón hallgatja az ítéletet. A kép aláírás röviden ismerteti a Képíró elleni vádat és azt, hogy az ügyben a Fővárosi Bíróság felmentő ítéletet hozott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár