2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több mint százéves brit filmfelvételek az UNESCO listáján

2011. május 25. 16:11 BBC News, MTI

Több mint százéves brit filmtekercsek kerülnek az UNESCO Világemlékezet programjának listájára. A Sagar Mitchell és James Kenyon által forgatott tekercsek izgalmas kordokumentumok a Viktoriánus korszak végéről és VII. Edward uralkodásának elejéről.

A nyolcszáz tekercs egy használaton kívül álló bolt pincéjében pihent a lancashire-i Blackburnben. Peter Worden történész 2002-ben bukkant rá az értékes leletre. A filmek a Brit Filmintézetbe kerültek, ahol restaurálták a szakértők által "az utóbbi idők legizgalmasabb filmes felfedezésének" tartott gyűjteményt.

A helyreállított filmszalagok anyagáról a BBC 2005-ben készített háromrészes dokumentumfilmet. A szalagok számos izgalmas pillanatot megörökítettek, maga Viktória királynő is feltűnik, amint kitüntet egy katonát, egy 1902-ben született felvételen pedig a Manchester United játszik. A Mitchell-Kenyon filmtekercsek az ugyancsak a Brit Filmintézetben elhelyezett GPO Film Archives anyagával együtt kerülnek be az UNESCO Világemlékezet listájának brit dokumentumai közé.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 1997-ben hirdette meg a Világemlékezet programot azzal a céllal, hogy regisztrálja és megőrizze a világ szellemi örökségét, a világ emlékezetét, amely hűen tükrözi a nyelvek, népek és kultúrák sokszínűségét. A program keretében kiválasztják a világ archívumainak és könyvtárainak értékes gyűjteményeit, és egy listán regisztrálják azokat, hogy felhívják rájuk a figyelmet. A listán szerepel többek között a Magyar Tudományos Akadémia Kőrösi Csoma Sándor-archívuma és Bolyai János Appendix című műve is.

A Világemlékezet-listára való felvételért idén Nagy-Britanniában összesen húsz gyűjtemény pályázott könyvtárakból, archívumokból és múzeumokból. Ezek között szerepelt a Filmintézet két anyaga: a Michell-Kenyon-gyűjtemény és a GPO Film Archives, amely 1933. és 1940. között készült ugyancsak kiemelkedő jelentőségű filmfelvételeket tartalmaz.

Ezek a filmek az Egyesült Királyság kivételes, de kevésbé ismert dokumentumai közé taroznak. Ám az UNESCO Memory of the World programjának részeként olyan rangot kapnak, aminek folytán remélhetően felfigyel majd rájuk a világ - értékelte a lépés jelentőségét David Dawson, a Világemlékezet brit bizottságának elnöke.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár