2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fókuszban a késő-középkori divat

2011. május 25. 12:49

Divat és történelem szoros kapcsolatát mutatja be a The Morgan Library & Museum új kiállítása, ahol a kéziratok segítségével követhetjük nyomon, hogy miképpen hatott egy kor öltözködésére az őrült király vagy éppen a pestis.

A New York-i székhelyű The Morgan Library & Museum új kiállításán (Illuminating Fashion: Dress in the Art of Medieval France and the Netherlands) mutatja be a késő-középkori divat történetét. Több mint ötven észak-európai eredetű kéziratot állítanak ki a múzeum gyűjteményéből, emellett kihelyezik egyes ruhák azonos anyagokból készített életnagyságú másolatait is. A tárlat május 20-tól egészen szeptember 4-ig lesz megtekinthető.

A kiállítás az 1515-öt megelőző kétszáz évet fedi le, azt a két évszázadot melynek során a politikai események és társadalmi hatására drámaian átalakult Európa. A bemutatón kiderül, hogy a százéves háború (1337-1453) és Párizs angol megszállása (1420-as évek) is nyomot hagytak a korabeli divatban. A kiállítás emellett bemutatja, hogy miképpen akarták a művészek az akkor épp divatban lévő, hordott öltözetek és kitalált ruhák ábrázolásával munkáikat érthetőbbé tenni. Az öltözékek gyakorta tartalmaztak a viselőjük identitására és karakterére vonatkozó rejtett utalásokat.

Maga a kiállítás nyolc, időrendileg egymást követő szekcióra tagozódik, minden egyes szakasz igyekszik a divat fejlődését párhuzamba állítani a politikai eseményekkel. Például az első szekció (divat forradalom, 1330-1350) azt a periódust mutatja be, mikor a szabászat fejlődésének köszönhetően már lehetővé vált a test formáját jobban leképező ruhák tervezése, ezzel elindítva a középkori divat forradalmát.

Egy másik egység (fényűzés az őrület idejében, 1390–1420) a divat ellentmondásos aranykorát jelzi, hiszen hiába voltak rosszak a körülmények (háborúk, pestis), tetézve VI. Károllyal, a Valois-házból származó őrült francia királlyal, a divat folytatta diadalmenetét. Általánossá vált a késő-középkor meghatározó viselete, a kabátszerű felső köntös (houppelande). A tárlat további részei nyomon követik az észak-európai divat fejlődését, egészen az utolsó szakaszig (A reneszánsz hajnala, 1515-től), amely bemutatja, hogy miképpen tört be az itáliai divat a reneszánsz francia udvarba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár