2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi emlékhelyeket veszélyeztet a Mississippi áradása

2011. május 24. 08:44

A Mississippi deltájának mesterséges elárasztásával megmenthetik New Orleans és Baton Rouge városát az árvíztől, de a hatóságok döntése következtében számos régészeti lelőhely és történelmi emlékhely kerülhet víz alá.

A Mississipi áradása miatt kialakult katasztrofális helyzetben a hatóságok megnyitották az 1973 óta lezárt Morganza bukógát egy részét, ezzel részlegesen elárasztva a Mississippi-síkságot. A döntéssel megmentették a városi, sűrűbben lakott részeket, ugyanakkor még hatalmas vidéki termőterületek juthatnak víz alá, ezzel tetemes kárt okozva a farmereknek. A New Orleans térségében fekvő fő történelmi és turisztikai nevezetességek egyelőre megmenekültek, viszont a vidéki területeken fekvő történelmi helyek és emlékek továbbra is veszélybe kerülthetnek.

Chip McGimzie, Louisiana állam régészének becslése szerint 530 olyan régészeti helyszín van, amit elérhet az elterelt víztömeg. Az érintett helyek között vannak többek közt indián temetkezési halmok valamint egy polgárháborús erőd (Fort Burton) maradványai is. McGimzie hozzátette: az árvíz nem mindig teszi tönkre a régészeti helyeket, mert sokszor iszapréteg kerül az adott lelőhely fölé.

Ezenfelül még két emléket károsíthat a bukógát megnyitása. Ezek egyike az 1856 körül épült Southwest Reef világítótorony az Atchafalaya-folyón, ami 1987-ben került jelenlegi helyére. A másik egy polgárháborús csatamező, a Port-Hudson erőd ostromának színhelye. Az 1863 folyamán itt lezajlott harcok döntő fontosságúak voltak a Mississippi-folyó ellenőrzése szempontjából, az északiak az erőd elfoglalásával gyakorlatilag kettészakították a déli területeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár