2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Komócsin elvtárs öröksége: árvízi napló 1970-ből

2010. október 5. 15:03

Bizalmas pártanyagok, elhallgatott tények is napvilágra kerültek abban az árvízi naplóban, amelyet Komócsin Mihály megyetitkár parancsára kezdtek vezetni az 1970. évi alsó-tiszai árvíz idején. A korabeli dokumentumok alapján összeállított kötetet ma délután a Vásárhelyi Cseresnyés Kollégiumban ismerhetik meg az érdeklődők.

Az elmúlt héten az Alsó-Tisza vidéki árvíz emlékezete címmel nyílt egy 16 tablóból álló vándorkiállítás a Csersenyés Kollégium aulájában. 1970 tavaszától egészen július elejéig a Maros, a Tisza és a Körösök minden addigi magassági rekordot megdöntve, példátlan árvízzel fenyegették Csongrád megyét. A legveszélyeztetettebb települések lakossággát - mintegy 25 ezer főt - '70 május 21-én telepítették ki és helyezték ideiglenesen Hódmezővásárhelyen és Szentesen.

Hódmezővásárhely példát mutatott emberségből, szolidaritásból, amikor mintegy tizenötezer makóit fogadott be a természeti katasztrófa idején. Vásárhelyre költözött a makói kórház, a szociális otthon, a gyermekotthon, és más egészségügyi intézmények, amelyeket a vándorkiállításnak helyt adó kollégium épületében helyezték el négy évtizeddel ezelőtt.

A kiállítást rendező és összeállító Csongrád Megyei Levéltár egy emlékkötet is kiadott az évfordulóra Farkas Csaba főlevéltáros ötlete alapján, aki az egykori MSZMP Csongrád megyei pártbizottságának archívumában lelt rá az árvízvédelmi naplókra, melyeket Komócsin Mihály megyetitkár parancsára kezdtek vezetni. A bizalmas jellegű pártanyagok nyíltan beszélnek azokról a dolgokról, amelyek akkor a sajtóban nem láthattak napvilágot. Beszámol az anyag például két csongrádi katonáról, akik a védekezés során vesztették életüket, de fosztogató csoportokról is olvashatunk a naplóban. A dokumentumok képet adnak arról, miként is működött a gyakorlatban a kádári pártállam, és hogyan fékezték meg az árvizet a szakemberek, a kivezényelt emberek és az önkéntesek.

A tárlat október 11-éig tekinthető meg a Cseresnyés Kollégiumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár