2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vasfüggönymúzeum nyílt a cseh-német határon

2011. május 16. 08:26 MTI

Vasfüggönymúzeum nyílt a hét végén Rozvadovban, a cseh-német határon álló egykori vámhivatal épületében.

Az egykor a Keletet a Nyugattól elválasztó határtól mindössze ötven méterre álló múzeumban több száz kiállítási tárgy, korabeli - közöttük korábban nem közölt - fotók és fontos történelmi dokumentumok másolatai láthatók - közölte Václav Vitovec, a múzeumot megszervező Vasfüggöny alapítvány munkatársa. A múzeum megnyitására húsz éven át készültek.

Vitovec rámutatott: míg a múltban az országok a külső ellenséggel szemben épített falakat és torlaszokat, a vasfüggönyt a rezsim a saját népe ellen emelte. A múzeumnak emlékeztetnie kell a fiatokat arra, mennyire értelmetlen a népek között falakat építeni - tette hozzá.

Milan Linhard, a kiállítás szervezője elmondta: a múzeum a 20. század történelmét mutatja be fontos eseményekkel illusztrálva. Az első világháborúval kezdődik, legnagyobb részét a hidegháború korszakának - a koreai és vietnámi háborúnak, a kubai rakétaválságnak, az 1956-os magyarországi forradalom elnyomásának és Csehszlovákia 1968-as lerohanásának - szentelték.

A tárlaton látható egyik egyedülálló tárgy Gustáv Husáknak, Csehszlovákia utolsó elnökének a személyes telefonja, és az a berendezés, amellyel közvetlenül érintkezésbe lépett a Kremllel. A határon látható a szögesdrótkerítés egy darabja, amelynek két oldalán a csehszlovák és a nyugatnémet határőrök fegyvere jelképesen egymás ellen irányul. Olvasható itt azoknak a névsora is, akiket tiltott határátlépés közben lőttek agyon.

A látogatók megismerkedhetnek a kommunizmus összeomlásával, így a berlini fal leomlásával, és a német-csehszlovák határon lévő vasfüggöny szétvágásával is. Április végén már nyílt egy vasfüggönymúzeum a dél-morvaországi Valtice és az ausztriai Schrattenberg közötti egykori határátkelőhelyen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár