2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tavaszünnep Gorsiumban

2011. április 26. 17:56

A tavaszt és istennőjét, Flórát köszöntik április utolsó és május első napján Gorsiumban, Közép-Európa jelentős, római kori emlékeket bemutató régészeti parkjában; a Floralia alkalmából korhű, jelmezes bemutatók, látványos programok várják a látogatókat.

Hári Krisztina, a Fejér Megyei Múzeumok művelődésszervező munkatársa elmondta: mindkét napon virágokat, mézet, az ókori kézművesek mai utódai által készített míves fazekas- és bőrtermékeket, ékszereket, fonott kézművestermékeket kínálnak a látogatóknak, és látványos gladiátorjátékokkal várják a közönséget.

A rendezvény egyik főprogramjaként felelevenítik Septimius Severus császár 202. évi gorsiumi látogatását. Az imperátor népes kísérettel vonul majd be Gorsiumba, ahol a lelkes "alattvalók" társaságában megtekinti a gladiátorok bemutatóját a Familia Gladitoria, a Szabad Színészek Társasága, a Szarvas Törzs Kelta Hagyományőrző Egyesület és a Trigonon Együttes előadásában. A látogatókat látványkonyha csábítja majd falatozásra, a római lakoma étkeit Apicius korabeli receptjei alapján készítik a sütő-főző mesterek. A programokat kézműves- és múzeumpedagógiai programok egészítik majd ki, a gyerekek pedig ókori játékokkal szórakozhatnak.

A Floraliát - Flóra istennő ünnepét - templomának i.e. 238-ban történt felszentelése után minden évben látványos rendezvényekkel ünnepelték az antik Róma polgárai. Gorsiumban több mint négy évtizede ez a rendezvény a régészeti park tavaszi szezonnyitója. Kezdetben csak egy-egy szál, a látogatóknak átadott virág jelképezte az ünnepet, az 1990-es évek végétől azonban látványos programok, színházi előadások is várják a közönséget.

Gorsium az itáliai Pompeji után a második legnagyobb, egybefüggő tömbben feltárható és bemutatható római kori település Európában. A 28 hektáros, mediterrán hangulatú parkban 6 hektáron láthatók a római kori kőemlékek, a kibontott városfalrészletek, szentélyek, oszlopsorral díszített utcák, templomok maradványai.

Gorsium feltárása még hosszú időre munkát adhat a régészeknek, a római kori település fölé ugyanis nem építkeztek a későbbi korokban, így a föld mélyén rejtőző emlékek teljes egészében feltárhatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár