2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazatért a szicíliai Vénusz-szobor

2011. március 21. 11:37 MTI

Véget ért a "száműzetése" annak az ókori Vénusz-szobornak, melyet három évtizede loptak el egy szicíliai ásatásról: a több mint 2 méter magas márványszobor már megérkezett az Egyesült Államokból az olasz fővárosba és tovább is indult Szicíliába.

Repülővel, hét nagy ládában tette meg a Malibu és Róma közötti utat a Morgantinai Vénuszként ismert márványszobor. Az olasz csendőrség műemlékvédelmi csoportja pénteken kísérte tovább Szicília felé, ahova szombaton érkezik meg. Egyelőre az Etna lábánál található Aidone múzeuma látja vendégül, ahol áprilistól a nagyközönség is láthatja, majd a Morgantinába tervezett múzeumban szeretnék elhelyezni - nyilatkozta az Aidone-Morgantina régészeti park vezetője, Enrico Caruso.

Az i.e. 5. századra datált, Pheidiasz egyik tanítványának tulajdonított márványszobor 1988-ban tűnt fel a Paul Getty Museumban, mely egy londoni árverésen vásárolta meg. Az olasz műemlékvédelem évekig tartó kutatásának és jogi harcának köszönhetően a római kormány 2007-ben állapodott meg a múzeummal a szobor és további negyven, Olaszországból származó ókori műkincs visszaadásáról.

Az is kiderült, hogy a szobrot a 20. század második felében lopták el a szicíliai Morgantina ásatásairól. 2001-ben két év börtönre és csaknem 20 millió eurónak megfelelő bírságra ítélték a szoborrablást megrendelő svájci műkereskedőt. Hasonló hazatérésben reménykedik Marche tartomány is, melynek elnöke a jövő héten tárgyal Malibuban, egy szintén a Getty Museumban található és Lüszipposznak tulajdonított szobor visszaadásáról. A sportolót ábrázoló ókori szobrot 1964-ben halászták ki a tengerből a marchei Fanónál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár