2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Liszt-párbaj vér nélkül

2011. február 23. 09:47 MTI, MTI

A Művészetek Palotája "Liszt! Minden tekintetben." elnevezésű sorozatában pénteken este Jandó Jenő és Mocsári Károly idézi fel a híres, 1837. március 31-i Liszt-Thalberg "zongorapárbajt" a Fesztivál Színházban.

Az eredeti viadalt Cristina Belgiojoso-Trivulzio hercegnő szervezte meg saját párizsi szalonjában. Az 1930-s években ugyanis Párizs két részre szakadt, az egyik tábor Sigismond Thalberget, a másik Liszt Ferencet istenítette. "Bár a műsor ismert, mi mégis más műveket játszunk, mert azokon túl lépett az idő, úgy hiszem, ma ők is változtatnának. De vérre nem megyünk" - mondta Mocsári Károly zongoraművész, a párbaj egyik résztvevője kedden az MTI-nek.

Mint kifejtette, több átiratot vettek műsorra; az "ősforrástól", Bachtól indulnak, a zeneszerző egy-egy korálját (BWV 147 és BWV 659) Myra Hess, illetve Busoni zongoraverziójában játsszák. Ezután Mozart Requiemjének Confutatis tétele következik, amelyet Liszt vetett papírra. A Requiemből a Lacrymosa tétel is megszólal, ez viszont Thalberg átirata.

Thalberg átiratait Liszt jól ismerte, és bár nem volt túl nagy véleménye róluk, a kor megidézéséhez mindenképpen be kell mutatni ezeket is. Persze a koncert főszereplője a 200 éve született magyar zeneszerző - mondta Mocsári Károly. Liszt mind a kilenc Beethoven szimfónia zongoraváltozatát elkészítette, többféleképpen is: egy zongorára, egy zongorára és négy kézre, két zongorára.

"Egyedül fogom a IV. (B-dúr) szimfónia harmadik tételét játszani, mintha négy kezem lenne. Nem a Thalberg-féle 'háromkezes effektussal' kelek versenyre, de annyi hang van az átiratban, hogy néha magam sem tudom, melyik kezem melyik szólamot játssza. Péntekig még sokat kell gyakorolnom" - tette hozzá a zongoraművész.

A koncerten rátérnek az opera műfajra is: Liszt számtalan opera parafrázisából Verdi Rigolettóját játsszák, a szünet után pedig Halévy A zsidó nő című operájának négy tételes átirata csendül fel. Ezt követően Jandó Jenő Liszt VIII. Magyar rapszódiáját adja elő, végül eljátsszák a két zongorás Patetikus koncertet.

Jules Janin, a Journal des Débats kritikusa 1837-ben így számolt be Liszt és Thalberg "rangadójáról": "Liszt még sohasem volt ilyen fegyelmezett, elmélkedő, energikus és szenvedélyes; Thalberg pedig sohasem játszott nagyobb hévvel és gyengédséggel". A "meccs" akkor tehát döntetlenre végződött, Mocsári Károly szerint kettejük mostani közös fellépése valójában nem párbaj, csupán arra vállalkoznak, hogy emlékeztessenek Liszt életének egy különös momentumára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár