2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Wagner családban Liszt "sötét fejezet"

2011. január 18. 15:15 MTI

Nike Wagner szerint családja kevés figyelmet szentel Liszt Ferencnek, és a família sok tagjának az életében "sötét fejezet" a Richard Wagner apósához fűződő viszony.

"Sajnos ki kell jelentenünk, azok a leszármazottak, akik gondoskodnak a bayreuthi ünnepi játékokról, nem akarják törleszteni a Wagner család adósságát Liszt felé" - vélekedett a 65 éves Nike Wagner, Liszt Ferenc szépunokája. Nike Wagner sajnálja, hogy a Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulójáról megemlékező nagyszabású ünnepi koncertet nem Bayreuthban tartják. 2011-re esik Liszt halálának 125. évfordulója is.

A weimari művészeti fesztivál vezetőjeként ismert Wagner úgy fogalmazott, sok családtag életében "sötét fejezet" a Liszthez fűződő viszony. Szerinte a Wagner család kevésre tartotta és tartja Liszt zenéjét, csak a família lázadóiként ismert Friedelind és Gottfried száll síkra a virtuóz felmenőért. Nike Wagner úgy véli, a családban hagyománya van Liszt elhanyagolásának. "Ez Liszt lányának, Cosimának a bonyolult viselkedésében rejlik" - mondta. Cosima feleségül ment apja barátjához és segítőjéhez, Richard Wagnerhez, és csak a férje körüli kultusz megteremtésével foglalkozott. "Wagner mellett senki sem létezhetett" - fejtegette az ükunoka.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár