Hitler elfeledett szövetségesei

Százéves a játékmackó

2002. november 27. 10:04

A játékmackó (angolul Teddy Bear) 1902 novemberében a legenda szerint Theodore (Teddy) Roosevelt amerikai elnökről kapta nevét.

Teddyk egymás közt
Teddy Roosevelt a két déli állam, Mississippi és Louisiana határvitájának rendezése után egy vadászaton vett részt, megsajnált egy riadt medvebocsot és nem lőtt rá. A Washington Post rögtön lecsapott a történetre, de így tett Morris Michtom brooklyni játékbolt tulajdonos is, aki rögtön játék mackót dobott a piacra Teddy mackója (Teddy's Bear) néven. Családi üzletében eredetileg a felesége által kitömött kis állatokat árusított, majd egy példányt elküldött magának az elnöknek is, és egyúttal megkérte, hadd használja a nevét gyermekjátékának népszerűsítésére.

Clifford Berryman, a Washington Post karikaturistája, aki maga is résztvevője volt a vadászatnak, "Határmegvonás Mississippiben" című karikatúrájában emlékezett meg a határvitát rendező és természetet védő amerikai elnökről.

Az eredeti rajznak számos amerikai újság készítette el a helyi változatát, de a képeken egyre kevésbé a bajbajutott bocs, mint inkább egy vérengző, még a vadászkutyákkal is elbánó medve képe rajzolódott ki. Berryman ekkor újrarajzolta a karikatúrát, de az addigra elterjedt felbőszített medve képe helyett megint egy rémült kis medvebocs került a rajzra. A képpel együtt változott a hivatalos történet is: a vadászaton szerencsétlen Roosevelt kárpótlásul a vadászok által elfogott medvebocsot lőhette volna le, de megsajnálta és elengedte. A medvebocs innentől kezdve minden Berryman rajzon az elnök attribútumaként majd végül helyettesítőjeként szerepelt. Teddy Bear a Butler Brothers cég révén vált az amerikai örökség legismertebb tömegtermékévé.

A Christie's centenáriumi aukcióján 2002. decemberben 3-án több mint 380 Teddy Bear ritkaság kerül kalapács alá 150 és 30000 font közötti áron.

2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!