2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ronald Reaganre emlékeztek Kaliforniában

2011. február 7. 15:37 MTI

Ronald Reagan mestere volt annak, hogy kezet nyújtson a másik politikai térfélen lévőknek, ha nemzeti gondjaink megoldása volt a tét - jelentette ki vasárnap James Baker, a néhai elnök volt kabinetfőnöke Reagan születésének 100. évfordulóján a kaliforniai Simi Valleyben, az államférfiról elnevezett könyvtárban tartott megemlékezésen.

Baker, aki Reagan alatt a munkaügyi miniszteri funkciót is betöltötte, az idősebbik Bush elnöknek pedig külügyminisztere volt, hangsúlyozta, hogy az amerikaiaknak nézeteltéréseik ellenére össze kell fogniuk a problémák megoldása érdekében, nem pedig "cinikusan, pártjuk érdekében" kiélezni ezeket a nézetkülönbségeket. A volt közeli munkatárs és barát hangsúlyozta, hogy a reagani forradalom szelleme tovább él azokban a tanításokban, amelyeket a szabadságról, valamint az önerőre és a józan észre támaszkodásból adott.

Párhuzamot vonva Amerika mostani és 30 évvel ezelőtti gazdasági nehézségei között Baker kijelentette: "Ronald Reagan elutasította az Amerika hanyatlásáról szóló jóslatokat. 'Nem az én irányításom alatt' - mondta ezekre. Nekünk most ugyanígy el kell utasítanunk a borús jövendöléseket" - szögezte le.

Barack Obama elnök a USA Today című napilapban vasárnap megjelent publicisztikájában méltatta Reagan kormányzását. "Noha tudta, hogy a pártok és a politikai ellenfelek között elkerülhetetlenek a konfliktusok, azt is tudta, hogy ezek sohasem lesznek annyira erősek, hogy elszakítsák a bennünket összekötő szálakat. Megértette, hogy bár másképp látjuk a világot, és eltérő a véleményünk arról, mi lenne a legjobb az országnak, vitathatatlan, hogy valamennyien hazafiak vagyunk, és honfitársaink jólétét helyezzük fölébe mindennek" - írta Obama.

A néhai elnök özvegye, a 89 éves Nancy Reagan megkoszorúzta férje sírját a mintegy 1200 magas rangú vendég részvételével megtartott szertartáson. A volt first ladyt a jelenlévők üdvrivalgással, állva üdvözölték. "Tudom, hogy Ronny izgatott lenne és izgatott is, hogy ilyen sok ember van jelen századik születésnapján" - mondta. A díszszalagot elvágva ünnepélyesen újból felavatta a felújított Ronald Reagan Könyvtárt.

A néhai elnök és volt kaliforniai kormányzó emléke előtt 21 ágyúlövéssel tisztelegtek, és a Ronald Reagan repülőgép-hordozóról felszállt F-18-asok húztak el a levegőben. Emlékkoncertet adott a Beach Boys. A centenárium alkalmából pénteken Sarah Palin, az ultrakonzervatív Tea Party egyik befolyásos személyisége mondott beszédet Santa Barbarában, a Reagan-birtok közelében, szombaton pedig Dick Cheney volt alelnök méltatta a hidegháborút megnyerő elnök történelmi érdemeit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár